Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 februari 2017

Så ska 8 unga konstnärer utmana storstadsnormen

Dags att förändra den stereotypa bilden av landsbygden? Det tycker projektet #ungapålandsbygden och anordnar en turnerande konstutställning i sommar.

Bild 1/2 FOTO: Mirja Paolo
Bild 2/2

Konst som vill vidga bilden av landsbygden, det kommer besökare av utställningen ”Ung kultur utmanar den urbana normen” bjudas på i sommar.

Projektet drivs av Föreningen Ung på landsbygden med stöd av Hela Sverige ska leva, Riksteatern och Förbundet Vi Unga och finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Bjuder på tankeställare

Genom allt från musik och film till smyckes- och textilkonst ska besökarna bjudas på nya perspektiv och tankeställare.

Julia Löf, projektledare för #Ungapålandsbygd.
Julia Löf, projektledare för #Ungapålandsbygd.

– Konst och kultur är ett bra sätt att visa upp frågeställningar och starta diskussioner. Sätta igång tankar och känslor. Den som kommer med en bestämd bild av hur landsbygden är och vem som bor där kommer att få en chock, säger projektledare Julia Löf.

Landsbygd = konst och kreativitet

Att staden skulle vara platsen där saker händer och att landsbygden är tom och händelselös är en av normerna som kommer att utmanas.

– Konstnärerna vänder på det och visar på sina platser och varför de valt att bo där de gör. Föreställningen om att landsbygden är tom, trist och död kommer att komma på skam. Många har nog en bild av att landsbygden inte är en plats för konst och kreativitet, att folk där inte jobbar med sådant, utan bara sysslar med jordbruk, säger Julia.

En myt som härmed får sägas krossad. När projektet sökte kulturutövare mellan 18 och 35 år som skulle få en summa pengar för att förverkliga sin idé till utställningen, kom hela 70 ansökningar från hela landet in. Från början skulle dessa bli fem, men det slutade med totalt sju bidrag.

– Det var supersvårt att välja, att banta ner det till fem gav en klump i magen. Så vi vände på slantarna och tog med två extra, säger Julia.

Lyfter landsbygdens utmaningar

Bland utställarna finns Mirja Palo, 32 år, från Jokkmokk som kommer att göra en fotoutställning om det norska postflyget som kraschade i Ojavagge, utifrån platsens perspektiv.

Hon var själv med och sanerade efteråt, något som skedde först efter flera månader eftersom de var tvungna att argumentera för det.

– Det blir en kontrast till medias flyktiga rapportering av kraschen som något som hände långt bort. Och det kopplar an till flera utmaningar man kan möta på landsbygden, bland annat att man måste ta hand om saker och propagera för dem själv, säger Julia.

Moraklockor blir musik

Bilden av landet som tystnadens plats vill 27-åriga Järvsökompositören Samantha Ohlanders utmana med sin musik.

– Kommer man till landsbygden så är det en hel massa ljud som väver ihop till en ljudbild som för många är bekant och hemkär. Som Moraklockan eller traktorljud, säger Julia.

Exakt turnéplan för utställningen släpps under våren.

– Vi kommer hålla oss i trakterna våra konstnärer kommer ifrån, men även andra platser kan vara intressanta – vi är öppna för förslag, säger Julia.

Här är de medverkande konstnärerna:

Samantha Ohlanders, 27 år, Järvsö, Hälsingland: Musik.
Mirja Palo, 32 år, Jokkmokk, Norrbotten: Foto/ljudinstallation.
Lo Lindström, 20 år, Skellefteå, Västerbotten: Poesi/ljudinstallation.
Morteza Golestani, 23 år, Ragunda, Jämtland: Mattknytning.
Sanna Bodén, 30 år, Östersund, Jämtland: Kläder – form och funktion.
Annie Wahlén, 29 år, Holm, Halland: Smyckeskonst.
Karolina Bång & Karin Casimir Lindroth, 33 år och 29 år. Malmö, Skåne och Emmaboda, Småland.: Serieteckning.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen