Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 juli 2016

Så ska gröna broar hjälpa djuren!

Snart kan de värmländska vilddjuren tryggt passera över väg E18. För nu påbörjas bygget av Värmlands första ekodukt som ska binda samman ekosystemen på var sida av vägen. Även i Mölndal-Kungsbacka får djuren en egen grön bro.

FOTO: Temagruppen

I samband med nyinvigningen av E18 över Sörmon i Värmland strax för midsommar 2017 kommer en helt ny faunapassage – eller ekodukt som det också kallas – erbjuda säker väg för de vilda djuren på vägens båda sidor. Bron, som blir 55 meter lång och 15 meter bred, ska byggas efter djurens befintliga rörelsemönster. Även vid E6an, längs sträckan Mölndal-Kungsbacka ska en större ekodukt få sin byggstart nu i sommar.

”Kan göra en hel del skillnad”

– Det ska bli spännande att se vad denna satsning får för effekt, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.
– I de projekt där man tänkt strategiskt i riktade insatser – mot till exempel paddor eller storvilt – kan nog detta göra en hel del skillnad, särskilt för de djur som rör sig över stora områden. Om älgar kan passera stora barriärer av vägar utan att bli påkörda med hjälp av en faunapassage i kombination med viltstängsel, så är ju det en vettig lösning.

En bro helt klädd i grönt

Ekodukten i Värmland kommer kläs helt i grönska med buskar, vallar och gångstigar för att skapa en naturlig känsla till det kringliggande landskapet. Även människor kommer att kunna nyttja den nya faunapassagen, då en motionsstig också planeras för att knyta samman motionsspåren på vägens båda sidor.

Kan bli fler

I Sverige finns idag ett tiotal ekodukter – som anlagts för att vägbyggen ska inte ska störa den omgivande naturen och ekosystemen mer än nödvändigt. Och det kan bli aktuellt med fler.

– Här är i Värmland har området pekats ut som särskilt angeläget – dels är det ett naturreservat, dels är det ett riksintresse för rekreation med bland annat jogging- och skidspår. Vägar har ju en barriäreffekt i landskapet – och om utvärderingen visar att det gör skillnad för djur- och friluftsliv ger det troligen skäl att överväga byggandet av fler ekodukter över landets stora vägar, säger Martin Bergvall, projektledare för den värmländska ekodukten på Trafikverket.

Läs också: Vilken rörande historia – Älgkalven somnade i mitt knä

Olika slags faunapassager för olika djur

Redan på 1960-talet byggdes så kallade viltbroar i Frankrike, Luxemburg och Nederländerna – men då mest för att tillvarata jägarnas intressen. Sedan dess har man förstås lärt sig betydligt mer om djurens beteenden. Faunapassager byggs olika beroende på vilken typ av djur de är avsedda för. Ekodukter byggs för storvilt men är det små groddjur anläggs i stället tunnlar under vägen. Didrik Vanhoenacker säger:
– Det mest intressanta blir att kontrollera och se hur skillnaden faktiskt blir på dessa satsningar – om man exempelvis kan sätta upp kameror för att utvärdera vilka vägar djuren faktiskt – både före och efter byggnationen.

Läs också: Landet vs innerstan – se när det vilda djuret intar Östermalm

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen