Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 mars 2016

Så ska landsbygden räddas – fyra tunga förslag!

Nu har Landsbygdskommittén lagt sina första förslag för att bryta kräftgången för landsbygden. Och de får tummen upp av två tungviktare på området!

FOTO: Istock

Den har ett långt och krångligt namn – och ska rädda svensk landsbygd. Den parlamentariska landsbygdskommittén har just lämnat sitt första delbetänkande. Land har sammanfattat de 4 viktigaste punkterna här nedanför.

Men  först ställer vi en fråga till kommitténs ordförande, Johan Persson, S-kommunalråd i Kalmar: Har vi inte hört allt detta förut, som att statliga jobb ska flyttas ut och att myndigheterna ska samordna sin verksamhet?

– Nej, det stämmer inte. Det har tidigare inte funnits någon helhetssyn och styrning av den statliga verksamheten, varje myndigheten har fattat sina egna beslut utan ansvar för helheten, säger han.
– Dessutom här första gången det råder en bred samsyn och enighet mellan alla partier om landsbygdspolitiken, fortsätter han.

4 förslag som ska rädda svensk landsbygd

1. Mer statligt ansvar för landsbygden

Landsbygdspolitiken ska bli mer samordnad och regeringen ska styra mycket tydligare. Konkreta mål för den statliga verksamheten i hela landet.

2. Snabbt bredband åt alla

Hela befolkningen ska ha tillgång till digital infrastruktur med hög överföringskapacitet senast 2025. Och fullgod mobiltäckning.

3. Rätt till högre utbildning i hela landet

Det ska finnas möjlighet till högre utbildning utan att behöva flytta till storstan. Fler flexibla utbildningslösningar i samverkan med lokala och regionala aktörer.

4. Fler statliga jobb.

Säkerställa att statliga jobb stannar kvar på landsbygden plus flytta ut fler jobb genom utlokalisering av myndigheter.

Så här tycker två tunga aktörer på landsbygden

Så här skriver LRF, Lantbrukarnas riksförbund:
”Utredningens förslag om att formulera långsiktiga politiska mål för den utveckling vi vill se på Sveriges landsbygd är bra, men det får inte bara vara fina ord som i slutändan får stryka på foten när olika samhällsintressen vägs samman. ”

Organisationen Hela Sverige ska leva skriver:
”Första delbetänkandet från landsbygdskommittén ger hopp”. ”Även om det i första hand är en kartläggning bakåt, så finns det viktiga delar som redan idag ger signaler om vad som behöver göras. .”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen