Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 juni 2018

Så skapar du en budget - 8 enkla steg!

Få överblick av företagets ekonomi, koll på vad som skapar lönsamhet – och kontroll över att det finnas pengar att betala räkningarna med. Här är 8 enkla steg till en budget.

 Skönt med koll på företagets ekonomi via en bra budget.
Skönt med koll på företagets ekonomi via en bra budget. FOTO: Istock

En genomtänkt och realistisk budget visar på såväl risker som möjligheter i verksamheten och ger dig kontroll.

Så här sätter du samman en, förslagsvis kan du använda ett program som Excel.

8 steg till en fungerande budget

1. Uppskatta intäkterna.

Börja med att uppskatta dina intäkter varje månad, och summera även vad det blir totalt på ett år. Fundera på hur mycket du kan sälja. Hur mycket är kunden villig att betala? Vad hinner du med?

2. För in fasta kostnader

För in dina fasta kostnader, de som inte ändras oavsett vad, för varje månad och summera vad de blir på ett år.

Till exempel hyra, maskiner, telefon och bredband, försäkring, redovisning, lön, sociala avgifter, pension, eventuell ränta och amortering på lån, verktyg, kläder, inredning, papper till skrivaren…

3. För in rörliga kostnader

För in dina rörliga kostnader, det vill säga de som ökar med högre intäkter och minskar med lägre. Till exempel kostnader på sådant du köper in för att sälja och marknadsföring. Ange även dessa utgifter både på månadsbasis och summerat för ett år.

Läs också: 8 smarta knep för att få fler kunder via Google

4. Räkna på vinst och lön

Nu behöver du räkna på hur mycket du som har enskild firma kan ta ut i vinst eller du som har aktiebolag kan ta ut i lön.

Tänk på att detta ligger till grund för ersättningar du kan få från Försäkringskassan om du blir sjuk och din framtida pension. Använd gärna ett räkneverktyg, det finns på till exempel verksamt.se.

5. Räkna ut resultatet

Nu kan du se hur stor din omsättning blir på ett år (allt du säljer för) och ditt resultat (intäkterna minus kostnaderna). Detta är din resultatbudget.

6. Ha koll på likviditeten

Det är också viktigt att du ser över hur dina intäkter och kostnader fördelar sig för varje månad så att du säkert har pengar att betala dina räkningar, moms och skatt med.

Annars kan du gå omkull även om du gör en stor vinst i slutet av året. Detta är din likviditetsbudget.

7. Gör en riskanalys

Testa och se vad som händer om du ökar intäkterna eller minskar kostnaderna. Du kan också se vilka kunder eller produkter du tjänar mest på. Det hjälper dig planera hur du ska utveckla eller förändra ditt företag framåt.

8. Fyll i siffrorna löpande

Det är viktigt att du löpande följer upp och justerar din budget utifrån hur det går under året. Fyll i de faktiska siffrorna månad för månad i en särskild kolumn så att du kan jämföra.

Läs också: Så startar du eget företag

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen