Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 september 2019

Så skapar du engagemang

Satsa på lokala producenter, se till att folk känner sig sedda – och var envis.

Så lyckas du om du vill ta över en lanthandel.

 Det krävs engagemang för att få en lanthandel att gå runt. På bilden syns fr v: Rebecca Hamnstedt, David Reuterhäll, Niklas Axén, Emma Hallberg, Thord Hägg och Lisa Håkansson.
Det krävs engagemang för att få en lanthandel att gå runt. På bilden syns fr v: Rebecca Hamnstedt, David Reuterhäll, Niklas Axén, Emma Hallberg, Thord Hägg och Lisa Håkansson. FOTO: Irmi Persson

Byborna i Oxsätra gick samman och tog över lanthandeln när den skulle läggas ner. De driver också pumpstationen i byn.

Läs också: Byborna i Oxsätra driver butiken och macken

Här tipsar de om vad som krävs om man med gemensam kraft vill starta en butik tillsammans, och få fart på engagemanget.

Så skapar du ett positivt engagemang:

• För att det ska bli något är det ett krav att människor i närområdet förstår sin egen roll. De måste till exempel handla i butiken och tanka på macken.

• Lägg därför mycket krut på kommunikation. Berätta om planerna, informera i sociala medier och bjud in till möten. Oxsätra Åkerlänna Utveckling AB har stormöte en gång om året och däremellan bolagsstämmor.

• Sortimentet i butiken är en viktig fråga. Ha en levande dialog med kunderna om vad de vill ha i butiken men kommunicera också tillbaka vilka begränsningar som finns. Allt kan inte finnas alltid.

• Satsa på lokala producenter om möjligt. Kött, ägg, grönsaker och annat som producerats i närområdet brukar vara uppskattat av kunderna.

• En av den lilla butikens fördelar gentemot större är kundmötet. Se till att folk verkligen känner sig viktiga, sedda och välkomna. Då blir butiken både mer lönsam och en viktig samlingspunkt.

• Sist men inte minst, diplomati och envishet kommer att krävas om något ska bli gjort. Alla reagerar inte med glädje och entusiasm på exempelvis planer på en mack. I Oxsätra var en del bybor rädda för att det skulle bli för mycket trafik. Andra misstänkte att bygdebolaget bara var ute efter att tjäna pengar och några tyckte att tankstället skulle förfula miljön utanför butiken. Den typen av oro måste hanteras.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen