Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 december 2017

De 9 bästa arkiven att forska om ditt hus i!

Om du vill veta mer om ditt hus historia och ska börja leta i olika arkiv vill du inte missa det här - bästa tipsen för arkivsökning! Kolla in arkiven och få bra tips om hur du kan göra för att hitta rätt - det kommer bli betydligt lättare med de här tricksen.

 Så här söker du i arkiven för att ta reda på allt om ditt hus.
Så här söker du i arkiven för att ta reda på allt om ditt hus. FOTO: Istock

Så söker du i arkiven online – 8 bra tips!

1. Riksarkivet är en bra början. Där finns många användbara länkar.

2. NationellArkivdatabas ger en överblick över vilka arkivhandlingar som finns i hela riket. Om du söker på ett personnamn eller en ort får du upp en träfflista med alla arkiv. Vissa uppgifter finns digitalt, men i de flesta fall måste du kontakta arkivinstitutionen i fråga.

3. De två största arkivsajterna är SVAR och Digitala forskarsalen som tillhandahålls av Riksarkivet samt det privata företaget Arkiv Digital (AD) som själva genomför fotograferingar av arkivdokument ute på landsarkiven. För att kunna läsa dokumenten måste du köpa ett abonnemang (dock blir SVARs digitala handlingar gratis från februari 2018).

Båda har bra användarinstruktioner på sina startsidor. Hemifrån får du tillgång till deras material när du skaffat ett abonnemang och har loggat in, men man brukar också kunna sitta på biblioteken och forska utan kostnad.

Både SVAR och AD har bildvisningsprogram som fungerar på datorer, mobiler och surfplattor och med olika webbläsare, utan att du behöver installera något program.

4.Mantalslängder 1643-1820, lagfartsböcker 1875-1933, samt fastighetsböcker från 1933 till 1980-talet finns i SVAR, Digitala forskarsalen. Här finns också stora kartsamlingar, Krigsarkivets kartmaterial samt Sveriges äldsta storskaliga kartor över byar och gårdar från 1600-talet.

5. I databasen Folkräkningar finns Sveriges befolkning förtecknade vart tionde år mellan 1860-1930.

6. Sveriges alla husförhörslängder finns att läsa i både SVAR och Arkiv Digital – de böcker kyrkan förde för att kontrollera församlingsbornas kristendomskunskaper. De finns från omkring mitten av 1700-talet till omkring 1947. Från 1895 bytte de namn till församlingsböcker. Husförhöret hölls en gång per år och längderna fördes över varje by eller kvarter i socknar och städer.

6. Alla brandförsäkrade fastigheter finns i Arkiv Digital i ”Städernas allmänna brandstodsbolag” som innehåller brandförsäkringshandlingar från alla svenska städer (utom Stockholm) för åren 1828-1831. Här finns också gårdsarkiv, bouppteckningar, mantalslängder med mera.Läs också: Mer om hus & hem på Land hittar du här

7. På Brandförsäkringsverket kan du söka i det stora bildarkivet. Här kan du hitta mer än 70 000 dokument, som kartor och värderingsinstrument, ofta med detaljerade beskrivningar av byggnader.

8. Samlingsportalen för ett stort antal svenska muséer, Digitalt Museum finns tillgängligt online. Här kan du söka bland mer än 2,5 miljoner föremål. Här kan du kanske hitta gamla foton på ditt hus till exempel.

9. Lantmäteriet erbjuder en karttjänst på webben, Historiska kartor, med kartor från 1628 och framåt. Här kan du få uppgifter om ägare, hemmansklyvningar och om storskiftet och laga skiften på 1700- och 1800-talen.

Lantmäteriet har även den ekonomiska kartan (1935-1978) som baseras på flygbilder och är mycket detaljerad. Här finns alla fastighetsbeteckningar utsatta och dessutom bokstäverna T och ST som står för Torp och Soldattorp. Det finns en bra handledning på sidan till hur man söker bland kartorna.

Läs också: Vill du veta mer om ditt hus eller din gård – här är arkiven du ska leta i

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen