Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 februari 2018

Så startar du eget företag

Sugen på att starta eget? Vad väntar du på? Nu kör vi! Här har vi satt samman en steg för steg-guide som hjälper dig att komma igång.

 Förberedelser är a och o när du ska starta eget.
Förberedelser är a och o när du ska starta eget. FOTO: Mostphotos

1. Testa din affärsidé

Först behöver du verklighetstesta din idé. Fråga runt och se om det finns kunder som är beredda att betala för de produkter eller tjänster som du planerar att sälja. Läs mer här!

2. Gör en budget

Dags att räkna på det hela. Vilka kostnader kommer du att ha? Hur mycket skulle du behöva sälja för att gå runt och hur mycket jobb skulle det innebära? Finns det så mycket kunder?

3. Skriv en snabb affärsplan

En affärsplan kan behövas för att låna pengar och för att själv tänka igenom alla bitar. Det finns mallar på nätet, men bra saker att beskriva är: din affärsidé, marknad, kunder och konkurrensfördelar, varför du är rätt person att starta företaget och hur du ska nå ut.

Läs också: 6 goda skäl att starta eget – och 3 svårigheter

4. Hitta finansiering

Starta eget-bidrag är tvärtemot vad många tror inget vanligt sätt att finansiera starten, utan ett program inom Arbetsförmedlingen för vissa prioriterade grupper. Däremot finns andra bidrag och du kan lägga in egna pengar, låna från till exempel Almi, crowdfunda eller ta in riskkapital.

5. Registrera ditt företag

Äntligen dags! Har du en e-legitimation kan du starta företaget på verksamt.se. Där kan du även läsa mer om olika företagsformer och välja det som passar dig bäst.

6. Läs på!

Nu gäller det att sätta sig in i bokföring, regler, lagar, moms – gå en kurs och läs mer på verksamt.se. Du måste också ha koll på ditt pengaflöde och investera i ett bra bokföringsprogram. Är du inte ekonomiskt lagd så överväg att ta hjälp.

7. Ut och sälj!

Att skaffa de första kunderna är a och o. Känns det svettigt så påminn dig själv om att du kommer med lösningar som hjälper andra.

Läs också: Så får Lisen Bratt Fredricson verksamheten att växa

8. Bygg ditt varumärke

Ett starkt varumärke gör det lättare att nå ut – och är mer än bara logga och grafisk profil. Det är allt du gör och säger varje dag. Ta kontroll över bilden du förmedlar genom att bena ut varför ditt företag finns och vilka värden det bidrar med, och se till att leva utifrån det.

9. Marknadsför dig

Det spelar ingen roll hur fantastisk din produkt eller tjänst är om ingen känner till den. Sociala medier, Google, att bli omskriven i tidningar, mingla, nätverka eller annonsera – sätten att nå nya kunder är många. Tänk på att mäta resultaten av dina insatser och göra mer av det som fungerar.

Läs också: Så testar du din affärsidé

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen