Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 oktober 2018

5 enkla sätt att stötta svenska bönder efter sommartorkan

Sveriges bönder är hårt utsatta efter en sommar av torka och foderbrist. Här är listan på hur du med dina val kan stötta svenska bönder.

 Sveriges bönder behöver fortfarande din hjälp efter den svåra sommartorkan 2018.
Sveriges bönder behöver fortfarande din hjälp efter den svåra sommartorkan 2018. FOTO: Istock

En färsk rapport från LRF Konsult visar att sommarens torka och heta temperaturer har påverkat lantbrukets lönsamhet mycket negativt.

Spannmålsskördarna beräknas vara uppemot 70 procent lägre i år och lönsamheten för svenskt lantbruk blir den sämsta på över tio år. Också växtodlingsföretag, grisköttsföretag och mjölkföretag har drabbats hårt.

Som konsument har du stor möjlighet att stötta de svenska bönderna lite extra.

Så enkelt stöttar du svenska bönder:

1. Välj svenskt kött

Titta efter märket ”Kött från Sverige” nästa gång du handlar. Det är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Varan är både förädlad och förpackad i Sverige.

Se dig även om efter närproducerat kött. Det finns mängder av gårdar som säljer köttlådor online eller genom en reko-ring, till exempel.

Läs också: Här hittar du Sveriges alla reko-ringar – kolla på kartan!

 ”Från Sverige”-märkningen hjälper dig göra svenska val i mataffären.
”Från Sverige”-märkningen hjälper dig göra svenska val i mataffären. FOTO: Istock, Från Sverige

2. Köp mer ”Från Sverige”-märkt

Märkningen ”Från Sverige” finns på allt från mejerier, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, och müsli, till bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling och färdigrätter.

För produkter som består av fler än en ingrediens gäller att minst 75 procent är svenskt. Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid 100 procent svenskt.

Läs också: Kockupproret bar frukt – fler valde svenskt kött

3. Köp trots skönhetsfel

Skördar påverkas av väderväxlingar. Frukt och grönsaker kan variera i storlek, färg och form, men smaken är det i de flesta fall inget fel på. Välj dessa varor och bidra till att minska matsvinnet.

 Våga fråga! Personalen på restaurangen ska kunna svara på var maten kommer ifrån.
Våga fråga! Personalen på restaurangen ska kunna svara på var maten kommer ifrån. FOTO: Istock

4. Kolla ursprung på restaurangmat

Många restauranger är stolta över att kunna erbjuda svensk mat och skriver ut på menyn var deras råvaror kommer från. Om du inte ser någon sådan information, fråga personalen! All världens mat kan lagas med svenska råvaror så våga visa ditt intresse även i mer exotiska kök.

Värt att notera är att lunchrestauranger där man använder sig av svenska råvaror i stället för importerade kan ta något högre priser på sin mat.

Läs också: Så lite av maten på snabbtmatsrestaurangerna är svensk

5. Sprid ordet

Var en ambassadör för svensk mat och visa att du bryr dig genom att motivera dina val när du handlar och äter tillsammans med andra.

I sociala medier finns kampanjer som också syftar till att sprida ordet. Lands Facebook-kampanj #svenskmatsåklart (obs: extern länk) är en sådan. Byt ut din profilbild på Facebook för att visa ditt stöd för svenska bönder och svenskt lantbruk.

Lägg till #svenskmatsåklart på din Facebook-profil – här visar vi hur du ska göra

Om rapporten

Rapporten Lantbrukets lönsamhet görs halvårsvis och baseras på verkliga företags resultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött.

Resultaten redovisas som värden på svenska medelgårdar.

Källa: LRF Konsult

Läs också: 6 vegetariska produkter som stöttar svenska bönder

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen