Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 mars 2018

Så tränar upp din säljteknik! Säljcoachens 5 guldknep

Sälj är nödvändigt för att framgångsrikt driva ett företag, slår säljcoachen Ulla-Lisa Thordén fast. Men hur lyckas man? Här är hennes fem bästa råd som ger dig mer klirr i kassan.

 Alla företagare kan träna upp sin säljteknik, menar säljtränaren Ulla-Lisa Thordén.
Alla företagare kan träna upp sin säljteknik, menar säljtränaren Ulla-Lisa Thordén. FOTO: Sauman Ng Agerberg

Många kan tycka att det är jobbigt att sälja, det finns nämligen en felaktig bild av vad det innebär, menar säljtränaren Ulla-Lisa Thordén som också skrivit flera böcker om sälj.

Respektfullt och inte krängigt

Hon menar att det inte alls handlar om att vara jobbig och krängig utan om att respektfullt hitta alla människor som skulle ha jättenytta av det du levererar och kan ge dem.

– Var synlig där de kunder du skulle vilja nå är, för då är du sökbar och valbar. Sedan måste du vara nåbar, får du en fråga så svara snabbt. Och när du levererar ska du vara underbar och följ också alltid upp efter ett köp och leverans, säger hon.

Läs också: 4 råd för att bygga ditt drömföretag

Så maxar du säljet 2018 – coachens 5 bästa råd!

1. Beskriv dig själv rätt

Folk måste förstå vad du erbjuder. Fokusera på nytta för kunden. Istället för att säga att du är terapeut så säg: ”är du rädd för ormar eller lider av sömnlöshet – ring mig”.

– Du erbjuder till exempel inte fisketurer, utan naturupplevelser på havet i skymningen.

2. Fokusera på kunden

På säljmöten gäller det att fundera mer på vem den andre personen är än på dig själv. Googla innan för att ta reda på vad den har för utmaningar, önskemål och är intresserad av.

3. Våga ta kontakt!

Hör av dig till en ny kund varje vecka – det tar högst en kvart och kan bli många på ett år.

4. Hitta frågorna som ger dig nya kunder

Förbered frågor du kan ställa i möten med människor på till exempel mingel för att se om de har problem du kan lösa. Om du säljer segel skulle det kunna vara: ”Tycker du om att segla? Har du egen båt? Känner du någon som har båt? Brukar du segla varje sommar? Själv säljer jag segel…”.

– Var också välvilligt intresserad – då blir man intressant själv.

5. Sätt konkreta säljmål

Bestäm hur mycket du ska sälja för och dela upp det på antal veckor du jobbar. Vill du nå tre miljoner i omsättning och jobbar 46 veckor blir det ungefär 65 000 kronor per vecka.

– Fixar du delmålen så vet du att du är på rätt väg – ligger du under är det bara att öka tempot: sälj mer till befintliga kunder, sök nya, paketera om eller justera priset.

Läs också: 5 unga företagare som satsar på landsbygden!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen