Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juli 2018

Så undviker du stölder på campingsemestern

Det sköna campinglivet är älskat av många semesterfirare. Och i Sverige är det relativt tryggt att campa – men förstås inte helt riskfritt. Land ger dig bästa råden för att undvika stölder på husvagnssemestern!

 Förra året anmäldes uppåt 900 stölder på stränder i anslutning till campingplatser, enligt Brå.
Förra året anmäldes uppåt 900 stölder på stränder i anslutning till campingplatser, enligt Brå.

Under juli månad står campingboenden för nästan 50 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige, skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande.

Men det fria campinglivet är inte fredat från brott. Förra året anmäldes uppåt 900 stölder bara från stränder på campingplatser i landet, detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Lås på husbilar och husvagnar är ofta lätta för tjuvar att bryta upp, så förvara inte värdesaker framme synligt och parkera på upplysta platser, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Läs också: De semestrar i sin röda stuga på hjul!

Undvik värdesaker på stranden

Det är förstås inte bara kring husvagnen eller tältet som du bör vara vaksam. På stränder kan obevakade värdesaker vara ett lätt byte.

– Regeln är att ta med så lite värdesaker till stranden som möjligt, och att turas om att bada och se över varandras saker, avslutar Lina Nilsson.

Läs också: 20 svenska resmål för dig som gillar häftig natur

Så kan du undvika campingstölder

• Lås alltid husbilen/husvagnen även för kortare stunder.

• Försök hitta sätt att förstärka inbrottsskyddet på.

• Installera ett värdeskåp i husbilen/husvagnen för plånbok, smycken, pass etc. Har du inget, ta med värdesakerna in i sovdelen under natten.

• Prata med dina campinggrannar och hjälps åt att hålla koll på varandras boende.

• Använd vattentät förvaring för värdesaker som du hänger runt halsen när du badar.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen