Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2017

Så uppnår du en god grön jul

Julen är inte av traditionen hållbarhetens största högtid. Men man kan ändå göra mycket för att göra julen mer hållbar och miljöanpassad.

FOTO: Mostphotos

Här är några saker man kan undvika eller ta lite mindre av om man vill bli mer miljövänlig. Se listan som råd och inte som ytterligare en måste-göra-lista! Den kan ju exempelvis användas som underlag för att bestämma sig för att avstå vissa saker.

1. Plastglitter

Glittret är till delar tillverkat av mikroplaster som är allt annat än bra för naturen. Om glitter används, begränsa det och se till att det inte kommer ut i naturen efteråt.

Läs också: Därför ska du undvika plastglitter i jul

2. Lågprisjulskinka från okänt land

Billig, importerad julskinka är ofta producerad under för djuren ohållbara förhållanden. Bättre att köpa närproducerat och gärna kvalitetsmärkt.

3. Ål

Ål är starkt utrotningshotad och den bör man inte äta om man vill bidra till att bevara artbestånden i haven. De flesta restauranger undviker ål, men dessvärre säljs de i många fiskaffärer. Inte ens ”odlad” ål är bra, eftersom den har sin grund i infångade ålyngel.

4. Hotade lavar och mossor

Många arter är rödlistade eller hotade, exempelvis varglav och långskägg, och de är vackrare att betrakta ute i naturen.

5. Ljus med paraffin

Den som vill njuta av levande ljus bör med fördel använda sig av sådana som är tillverkade av stearin.

Läs också: Gör en ljusstake från naturen

6. Paketpapper

Använd helst paketpapper som bygger på återvunnet papper. Undvik varianter med miljöskadliga färger och med plastlim. Tänk även på att samma sak också gäller vissa former av bakplåtspapper.

7. Lutfisk på långa

Det finns lutfisk som görs på torsk, sej och andra arter som inte är utrotningshotade.

Läs också: Så klarar din hund & katt nyårsraketerna – 5 smarta tips

8. Plastgranar.

Vill man vara hållbar bör man i första hand välja en miljömärkt gran och i andra hand en vanlig gran. Och i dessa granbristens tider kanske det räcker med en inomhusgran istället för en inne och en ute på gården,

9. Belysningen.

Blinkande lampor och annat kan störa. Men framför allt: att åka iväg tre veckor över julen med hela trädgården full av påslagen belysning gör kanske förbipasserande glada, men är inte bra för energiförbrukningen.

10. Matfett i rören

Få högtider är förknippade med så mycket matfett som julen. Se till att inte allt hamnar i rören, utan torka av så mycket som möjligt och släng det i vasken.

11. Fyrverkerier och smällare

Skrämmer djur och innebär onödiga giftutsläpp. Det gäller även tomtebloss och annat brännbart.

Läs också: Fira en klimatsmart jul – 7 gröna tips!

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen