Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2017

Så väljer du rätt mat till hunden

Hyllorna svämmar över med hundmat men vad ska man välja. Här får du tips på skräddarsytt hundfoder.

 Inte sugen, knorrig i magen eller ont i munnen? Här får du råd om vilken mat du ska välja till hunden. Foto. Istock
Inte sugen, knorrig i magen eller ont i munnen? Här får du råd om vilken mat du ska välja till hunden. Foto. Istock FOTO: Chalabala

Marie Wetterberg, foderrådgivare på AniCura Gärdets djurklinik, har koll på hundmaten. Hon vet vilken sorts mat din hund behöver i olika stadier i livet.

Så ger du din hund mat om den…

… är kastrerad:

Efter en kastrering förändras ämnesomsättningen mycket. Det är vanligt att en hund som tidigare varit ljumt intresserad av mat i stället älskar all slags mat. Då är det bra att tänka på att ge foder med färre kalorier så att hunden inte ökar i vikt.

Läs också: Här vaktar hundarna Inge och Kristin dygnet runt

… har dåliga tänder:

Tandsten och dåliga tänder kan inte botas och försvinna med foder, där kan bara veterinären vara till hjälp. Däremot finns det foder som kan förebygga tandsten, som gör att tänderna får jobba mer och slår sönder placket som bildas på tänderna.

… är allergisk:

Hundar drabbas i regel bara av foder- eller kvalsterallergi. Vid foderallergi kan hunden sättas på en så kallad eliminationsdiet i åtta veckor för att utreda vad i fodret som hunden inte tål. Därefter vet du vad hunden bör äta eller inte.

… har dåliga njurar:

Njursjuka hundar behöver foder som innehåller mindre protein och mer fett. Det finns ovanligt många sorters njurfoder då njursjuka hundar ofta blir väldigt matkräsna. Blötfoder är bra för hundar med njurproblem eftersom det vid njursjukdom är viktigt med extra vätska. Ger man torrfoder är det vettigt att blanda ut med lite vatten. Det är bevisat att de flesta njurfoder som finns på djurklinikerna har väldigt bra effekt, hundens njurvärde blir betydligt bättre.

… är dräktig:

Två-tre veckor in i dräktigheten bör man ge tiken valpfoder. Det brukar inte innebära någon vägran, då valpfoder ofta är mer smakligt eftersom det innehåller mer fett. Dräktiga hundar behöver fylla på med mycket fett och energi för att klara av och ge mjölk till sina ungar. Valpfoder bör ges till diandet är över.

Läs också: 10 tecken på att du är en hundnörd

… har känslig och krasslig mage

Om hunden fått i sig något olämpligt som oroar i magen kan man för tillfället koka ris och vit fisk och ge för att skona magen. Det finns även färdig skonkost att köpa på djurkliniker. Det kan vara lämpligt att mata sex gånger om dagen, i små portioner, det är snällare för magen om den är i uppror. Om din hund har uppstötningar och mår illa kan den behöva äta ett litet mål även senare på kvällen, precis innan den lägger sig. Kanske bara några foderkulor så att magen ska må bättre.

… är kräsen:

Om din hund är kräsen är det bara att testa runt bland alternativen. Ett sätt att locka kan vara att krydda torrfoder med blötfoder, blanda i en eller några matskedar för att det ska bli smakligare. Har du torrfoder stående framme hela tiden, kan det vara så att hunden tycker det är tråkigt med mat för att det alltid finns tillgängligt.

Läs också: Experten: ”En smörgås till hunden är som 10 bullar för dig”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen