Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 oktober 2017

Så viktiga är träden i städerna – här är 4 exempel!

Över 80 procent av svenskarna tycker att det är väldigt viktigt med träd i städer – det visar en ny undersökning från Naturvårdsverket. Här är anledningen till varför vi behöver dem.

FOTO: Istock

En ny studie som Sifo genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket visar att 84 procent av svenskarna anser att det är mycket viktigt med träd i städer.

Dessutom verkar svenskarna inte påverkas av ekonomiska argument när det gäller träden.

Läs också: Så planterar du enkelt träd i din trädgård

– Svaren visar att en stor andel av Sveriges befolkning tycker att träd i städer är mycket viktigt och vill att beslutsfattare ska värdera ekosystemtjänster i samhällsutvecklingen, säger Karin Skantze, projektledare för Naturvårdsverkets regeringsuppdrag att kommunicera ekosystemtjänster, i ett pressmeddelande.

10 träd gör dig 7 år yngre

Träd i städer har enligt flera studier många positiva effekter, både samhällsekonomiskt och för individen.

Studier visar att träd bidrar till bättre luft, vatten, klimat och till bättre livskvalitet. En kanadensisk studie visar till och med att om ytterligare 10 träd i ett bostadskvarter kan det ur en hälsoaspekt jämföras med att vara sju år yngre eller att öka den årliga inkomsten med 10 000 US dollar.

Träd i städer är också nödvändiga för att en stad eller stadsdel ska kunna hantera oväder med stora mängder regn eftersom träden absorberar vatten. Experter menar att de omfattande effekter som orkanen Harvey fick i Houston i USA delvis hade kunnat undvikas om staden haft fler grönområden och fler träd.

Läs också:

”Träden glöms bort”

På Naturvårdsverket tycker man dock att trädens betydelse glöms bort i många beslut.

– Trots att tjänsterna, som träden tillhandahåller, är grunden i människans välfärd och livskvalitet är de fortfarande osynliga i flera samhällsbeslut, säger Karin Skantze.

Trädens bidrag i städerna – 4 exempel

  • Träden hjälper till att ta hand om koldioxid och fångar upp stoft från biltrafiken. På så sätt bidrar träden till bättre luft i städerna.
  • Träden absorberar vatten och hjälper därmed till att suga upp regnvatten med sina rötter. Det gör att belastningen på avloppssystem minskar.
  • Träden har också en kylande effekt på upp till två grader vilket motverkar ett allt varmare stadsklimat, och bidrar till en mer hälsosam miljö.
  • Träden gynnar biologisk mångfald och erbjuder boplats för fåglar och andra växter som mossor, insekter och lavar.

Källa: Naturvårdsverket, SVT Nyheter, SMHI.

Studien av Sifo

Totalt svarade 2075 personer på enkätundersökningen. Urvalet var ett slumpmässigt, representativt urval av boende i Sverige, 18–79 år. Svarsfrekvensen var 55 procent, med god representativitet.

Läs också: Är du drabbad av klimatångest? Så botar du den steg för steg

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen