Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 december 2018

Säg adjö till plastbesticken – nu förbjuder EU engångsplast

Nu är det klart – det blir förbud mot produkter i engångsplast.

Det har Europaparlamentet beslutat.

 Engångsprodukter i plast är en av de absolut vanligaste nedskräparna. Nu förbjuds en rad av dem.
Engångsprodukter i plast är en av de absolut vanligaste nedskräparna. Nu förbjuds en rad av dem. FOTO: iStock

Plastbestick, sugrör och engångsmuggar kan snart vara ett minne blott. Under onsdagen lades den slutgiltiga överenskommelsen från EU fram – engångsartiklar i plast får inte längre produceras. Enligt EU-kommissionens uttalande ska beslutet både skydda både medborgare och miljö från de skador som plast leder till, samt ”främja tillväxt och innovation”.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter.

Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

Läs också: Hemmets värsta kemikaliebovar

Engångsplast skräpar ner

Engångsprodukter i plast är en av de absolut vanligaste nedskräparna, enligt Karolina Skog.

– Sverige drev en linje där vi ville ha något fler produkter med på listan över de som nu ska förbjudas, men när lagstiftningen väl kommer på plats har jag gott hopp om att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter, säger hon till SVT Nyheter.

Hon får medhåll av Frans Timmermans, EU-kommissionens förste vicepresident.

– Jag välkomnar varmt dagens ambitiösa överenskommelse om vårt förslag från kommissionen att minska engångsplaster. Detta avtal hjälper verkligen vårt folk och vår planet. Européer är medvetna att plastavfallet är ett enormt problem och EU som helhet har visat sant mod att ta itu med det, vilket gör oss till den globala ledaren när det gäller att hantera plastskräp, säger Timmermans.

Följande produkter förbjuds från år 2021 enligt överenskommelsen:

  • Plastbestick
  • Plasttallrikar
  • Sugrör i plast
  • Bomullspinnar i plast
  • Matbehållare för take-away, med eller utan lock, i polystyren (termoplast)
  • Dryckesförpackningar i polystyren
  • Muggar i polystyren
  • Bioplast eller bionedbrytbar plast
  • (Bionedbrytbar plast är inte alldeles vanlig i Sverige. Produkterna är inte nedbrytbara i naturen men namnet och marknadsföringen av dem kan ge intrycket att de är det, vilket man befarar ska öka nedskräpningen).

Läs också: Så minskar du ditt klimatavtryck – enkla tips att börja med redan idag

Utöver förbuden ska EU:s medlemsländer arbeta för att kraftigt minska användningen av matförpackningar gjorda i plast och muggar gjorda i plast. Ett exempel är Pet-flaskor som från år 2025 ska vara tillverkade av 25 procent återanvänd plast. År 2030 ska den siffran vara 30 procent.

Cigarettfimpar skräpar ned mest

En rad produkter ska förses med varningstexter att de innehåller plast och är skadliga för miljön. Bland annat våtservetter och cigaretter. Cigarettfimpar är den produkt som orsakar näst mest nedskräpning i EU. Man förväntar sig nu att cigarettillverkarna börjar utveckla alternativa cigarettfilter, fria från plast. Framöver kommer tobaksproducenter som tillverkar filter som innehåller plast tvingas stå för kostnaden för att städa upp fimparna och sätta upp lämpliga skräpbehållare för fimpar.

Läs också: Därför ska du aldrig köpa en plastgran

Unikt snabb lagstiftning

För att vara EU har beslutet om plastförbud gått förvånansvärt fort. Plastförbudet lades ursprungligen fram av EU-kommissionen i maj i år, och har sedan förhandlats i olika steg under året.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer. Man ser problemet med nedskräpning i sin omgivning och man vill att det införs regler för detta, säger Karolina Skog.

Läs också: Kampanj mot plastkassar har gett effekt i Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen