Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 september 2019

Saker som håller på att försvinna

Vardagens göromål ser annorlunda ut i dag är för, säg, 20 år sedan. Här är 8 saker vi inte klarade oss utan förr - men snart har glömt bort hur de gick till.

 Vad minns du? Fast telefoni och gula sidorna är två nostalgiska saker som fasats ut med tiden.
Vad minns du? Fast telefoni och gula sidorna är två nostalgiska saker som fasats ut med tiden. FOTO: TT

Fast telefoni och gula sidorna är två nostalgiska ting som fasats ut med tiden. Listan kan göras lång, men vi nöjer oss med nedanstående!

Skriva skrivstil

År 1842 infördes den allmänna skolplikten och med den kom obligatorisk undervisning i handstil. Krav ställdes på såväl skrivställning som pennfattning, skriver tidningen Grundskolan.

Ett drygt århundrade senare, 1975, införde den dåvarande Skolöverstyrelsen en standardiserad skrivstil, SÖ-stilen. På linjerat papper fick eleverna skriva långa loopar med ”O”, om och om igen. Att sätta skrivstilen var inte alltid lätt men nödvändigt för att få godkänt i svenska.

SÖ-stilen blev inte långvarig utan fasades ut redan på mitten av 1980-talet. Alla formuleringar om skrivstil ströks samtidigt ur styrdokumenten. I dag är det enda kravet att elever ska skriva med ”läslig stil”. Det är upp till den enskilda läraren om skrivstil ska stå på schemat eller inte.

Läs också: 10 ljud som våra barn kanske aldrig kommer få höra

Ringa från fast telefon

Fort gick det inte att slå in telefonnumret på en snurrskiva, men lite mysigt var det allt. Den gamla hederliga telefonen med väggjack kräver ett fast telefonabonnemang och en analog kontaktlista.

När alla familjemedlemmar, släkt och vänner använder mobiltelefon krymper anledningarna att behålla den fasta telefonin i hushållet. I april i år höjde dessutom Telia priset för ett basabonnemang med 124 kronor i månaden, någonting Dina Pengar rapporterat om.

Betala med kontanter

Tiden då du kunde betala godisbitar och bussbiljetter med småören är förbi. I dag avrundar butiker till jämna kronor i bästa fall, och tar bara emot kort- eller mobilbetalning i värsta.

En sådan butik är Coop på Norrliden i Kalmar som i fjol efter upprepade rån slutade att hantera kontanter, vilket SVT nyheter Småland har skrivit om.

Kvitto på papper

Den otåliga kassakö som bara växer när kvittomaskinen börjar spotta och butiksexpediten ska fibbla med byte av pappersrulle kan stressa upp vilken jäktad nutidsmänniska som helst.

Läs också: Kolla in Sivs och Leifs unika retrohusvagn!

Snart kan du slippa detta vardagens stresspåslag hos matjätten Ica som har beslutat att fasta ut kvittohanteringen på papper, förvisso inte av denna anledning, utan av miljöskäl. Hos Hemköp och Coop finns också system för att få ditt kvitto digitalt.

”Vi räknar med att antalet utskrivna kvitton kommer att halveras under en femårsperiod”, sa Peter Muld, CDO på ICA, i en kommentar till Land i maj 2019.

Gå till banken

Att kliva in på banken, ta en nummerlapp från den röda automaten på väggen, bläddra bland blanketter i ett ställ och signera med en kulspetspenna i ballograf andas nostalgi.

I juni i fjol skrev Dagens Nyheter att de svenska storbankerna tillsammans stängt ned 90 fysiska kontor det senaste året. Det blir allt tydligare att bankärenden som överföringar mellan konton, betalningar av räkningar och sparande, ska skötas digitalt i framtiden.

Titta i telefonkatalog

Redan på 1880-talet förekom fysiska telefonkataloger i Sverige. Som barn fanns det ett skimmer över den tjocka pärmen med lövtunna blad. Handen på hjärtat har de flesta nog roat sig med att ringa upp gubben med det knasiga efternamnet eller klassens snyggaste tjej, för att med ett fniss säga någonting underfundigt – eller bara lägga på.

Fram till och med 2016 gavs det fortfarande ut tryckta telefonkataloger men i dag har de helt ersatts av internetsidor som Eniro och Hitta.

Lyssna på väderleksrapporten i radio

Sveriges radio P1 sänder dagligen väderleksprognoser på tablåtid. Men det är långt från alla som sätter sig och väntar på en specifik tid varje dag. I stället har mobilens appar blivit det vi ivrigt öppnar dygnet runt för att avgöra om det ska bli regn, blåst, minusgrader eller sol.

Bubblare: Text-tv – hur länge till?

Sveriges text-tv fyller 40 år och är världens äldsta, ännu aktiva. På 1990-talet hade den en daglig publik på 3 miljoner. I dag har användningen förvisso sjunkit men tjänsten når ändå var femte svensk på en vecka.

Text-tv syns numer inte bara i rutan utan har även Twitterkonto, app och onlineversion. De populäraste sidorna är löpsedeln på sidan 100 och sportens resultatservice på sidan 377. Frågan är hur länge till?

Läs också: Svensk text-tv fyller 40 år – så blev det folkets favorit

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen