Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 februari

Emil Assergård i Melodifestivalen:"Jag har fått jobba hårt!"

Under uppväxten i ångermanländska Undrom var det fotboll och hockey som gällde. Men Emil Assergård förverkligade envist sin artistdröm. I kväll framför 29-åringen sin egen låt inför miljoner svenskar!

 Artisten Emil Assergård och sambon Linda-Marie Nilsson och katten Zezze.
Artisten Emil Assergård och sambon Linda-Marie Nilsson och katten Zezze. FOTO: Privat

Likt miljoner andra svenskar har Emil Assergård bänkat sig framför Melodifestivalen varje år.

Så glädjen var stor när han fick beskedet om att han får framföra sin låt i Sveriges överlägset största och populäraste musiktävling.

Men det finns en person som blev ännu gladare och stoltare, nämligen hans sambo Linda-Marie.

– Hon älskar verkligen programmet och har koll på det mesta, det är närmast på en nördig nivå, skrattar Emil.

Hur känns det att sjunga sin egen låt i direktsändning i Sveriges mest sedda program?

– Det blir hur spännande och roligt som helst. Inte varje dag man får stå på scenen inför runt tre miljoner tittare. Jag vill ju nå ut med min musik till så många som möjligt och då finns inget bättre sätt i Sverige än Melodifestivalen.

Titeln ”Om allting skiter sig” låter kanske inte så munter – men det är egentligen en låt som ska peppa människor?

– Den handlar om att det är aldrig är för sent och att ingenting är omöjligt. Att alla kan starta om på nytt igen och att vi måste fortsätta kämpa. Kanske särskilt i dessa märkliga pandemitider, då det har varit tungt och jobbigt för många.

Men i år blir det ingen livepublik. Hur känns det dig som älskar att turnera och spela?

– Det blev ju väldigt få spelningar i fjol och är klart att jag saknat kontakten med publiken mycket. Men jag tror ändå att det kan bli bra att enbart fokusera på tv-produktionen, speciellt för mig som är med för första gången.

I år är alla fyra deltävlingar i Stockholm också, vad tycker du om det?

– Det kan nog bli bra med en fast scen alla program i Stockholm, i stället för att turnera runt som annars.

Hade du kunnat tro detta när du växte upp Undrom på landsbygden utanför Sollefteå?

– Nej, knappast. Jag lärde mig visserligen att spela gitarr som ganska ung, men annars var det mest sport som gällde, fotboll, ishockey och innebandy. Först vid 16-17 år började jag skriva egna låtar och vänner anmälde mig till en talangtävling, som jag gick vidare från.

Som ung i en liten ort, fick du någon stöttning i ditt val att satsa på musiken?

– Mamma och pappa var lite fundersamma först. Sedan är ju ofta jantelagen större i mindre buar. Man skulle liksom skaffa sig ett riktigt jobb. Visst har jag fått stöttning, men har samtidigt varit väldigt envis och verkligen jobbat mig fram.

I början fick du knappt ens betalt?

– Nej, jag gjorde många spelningar som trubadur på allt från pubar till bröllop. Ibland fick man ingenting betalt alls, men lärde sig att ta en publik och att inte ge upp.

2013, då du släppte ditt första album med egenskrivna låtar. Nu har du skrivit 60 låtar, som totalt spelats på Spotify över 150 miljoner gånger?

– När man hör siffran låter det närmast ofattbart. Det är ju på ett annat sätt i dag mot förr, då man räknar streams på musikströmningstjänster som exempelvis Spotify i stället för skivförsäljning.

Vilken är hittills din största hitlåt?

– Låten ”All in” som har spelats 33 miljoner gånger och var den åttonde mest spelade låten på svenska under utgivningsåret 2016. Det är jag väldigt tacksam och stolt över.

Men streaming ger betydligt sämre intäkter än skivförsäljning. Hur överlever man som artist i dag?

– Ersättningen per stream, eller spelad låt per gång, är runt sex öre. Så det gäller att turnera mycket, jag brukar göra 50-75 spelningar per år. Därför var det tufft under 2020, då det antingen blev spelningar inför max 50 åskådare eller vissa perioder inga alls.

Sedan 2014 bor du i Stockholm, hur har din uppväxt på landsbygden präglat dig?

– Att jag fått jobba hårt och bevisat vad jag kan, det har aldrig varit något uppdukat bord för mig. Att komma från en liten by i Ångermanland är en värld väldigt långt från den som jag befinner mig i nu.

Hur menar du?

Jag kände ju ingen som jobbade med musik på det sättet jag gör i dag, det kändes väldigt avlägset både för mig och andra. Men jag hade en bra uppväxt där, ganska lugn och trygg med min mamma, pappa och storasyster.

Både du och din sambo har flyttat 50 mil från era hemorter – det är rätt långt även med norrländska mått mätt?

– Haha, ja. Linda-Marie är från skånska Fagerhult och hade en liknande uppväxt på liten ort, fast södra Sverige. Vi träffades här i Stockholm. Hon har jobbat som journalist och författare, men är numera framför allt influencer. Jag är glad att jag har henne och vi hjälper varandra mycket,

Drömmer om en stuga i Undrom

Namn: Emil Assergård.

Aktuell: Debuterar i Melodifestivalen i deltävling 3, den 20 februari med låten ”Om allting skiter sig”. Den har han skrivit tillsammans med Jimmy Jansson, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov och Johanna Wrethov.

Ålder: 29 år.

Familj: Sambon Linda-Marie Nilsson samt katten Zezze.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Intressen: Musik, matlagning, träning, vara ute i naturen.

Drömmer om: Att ha en stuga i mina hemtrakter i Undrom, Sollefteå kommun. Det är alltid skönt att komma dit och få vara nära naturen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen