Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 november 2017

Sameby strider mot staten – nu kan målet avgöras

Samebyn Girjas anser att de har rätt att bestämma över den mark som de anser tagits ifrån dem. Det håller inte staten med om. En seg och känsloladdad strid kan få sitt avgörande när hovrätten i dagarna tar upp målet.

FOTO: Gerard Willemsen

Konflikten handlar om vem som ska ha bestämmanderätt över jakten och fisket i samebyns område. Markerna ligger i nordligaste delen av Gällivare kommun med en mindre del i södra delen av Kiruna kommun och omfattar Kalixälvens källflöden.

Renar ska fredas

Girjas driver tillsammans med Samernas riksförbund att samebyarna själva bör få bestämma över jakten och fisket så att betande renar inte störs på fjället.

– Det är väl en mänsklig rättighet att få ha någon sorts självbestämmande över de naturresurser vi ändå brukar och har brukat historiskt, säger Matti Berg, ordförande i Girjas Sameby, till SVT.

Staten fick äganderätt

Staten fick äganderätten till marken i slutet av 1800-talet och anser att det är länsstyrelsens uppgift att förvalta marken.

– Grundregeln är att den som äger marken också bestämmer över jakten och fisket, säger justitiekansler Anna Skarhed till SVT.

Staten överklagar tingsrättens dom för att reda ut hur lagstiftningen kring jakt och fiske ska tolkas.

Infekterad tvist

Rättsprocessen har hittills varit laddad och staten har bland annat anklagats för att ha använt rasbiologiskt språkbruk.

– Just ordet “lapp” fick vi ju höra gång på gång. Det var verkligen obehagligt. Det har ju alltid varit ett skällsord som förstärkts genom tiderna, säger Matti Berg till SVT.

Försvarar ordval

Anna Skarhed beklagar om juristernas ordval upprört men håller inte med om kritiken. Hon menar att ordet lapp inte använts för att beskriva samer, utan att juristerna citerat historiska dokument i sin argumentering.

Den 6 november tas målet upp i hovrätten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen