200 ord för snö – lär dig samernas rika språk för snöns olika varianter
Samerna har en väl utvecklad känsla för snö. Det finns inte mindre än 200 uttryck som beskriver snö i olika kvaliteter och egenskaper. Här är några av dem.
När snön faller så kan det vara dags att botanisera i alla de olika formerna av snö som finns. Snö är inte bara ett tillstånd mellan is och vatten. Snökristaller kan formera sig på mängder av olika sätt. För samerna beskriver de olika orden för snö helt skilda livsvillkor, vad gäller exempelvis farbarhet och renbete. Därför har samerna i likhet skapat en stor och rik språkdräkt för att beskriva olika sorters snö och snökvalitet, skriver Visit Västerbotten.
Läs också: Här lockar den samiska kulturen mängder av turister!
Åtta olika årstider
Det finns dessutom i det samiska språket åtta årstider, vilket hör ihop med renarnas livscykel, skriver Visit Västerbotten. Augusti, då man flyttar ned från fjällen heter mïetske, följt av hösten, tjaktje och vinter, daelvie, ibland även med höstvinter, tjaktjedaelvie, mellan.
När snöandet väl är igång så börjar det ofta med den snö som ligger närmast om hjärtat för både storstads- och landsbygdsbor, vanlig snö. På sydsamiska heter den snön, i den vanligaste formen Iopme. Sådan kan resultera i ett bra skidföre, jåhtedh.
Läs också: Sant eller falskt – vi kollar våra vanligaste vintermyter!
Bär precis skidorna
Pudersnö heter däremot fleavmoe på sydsamiska och det betyder ungefär ”torr och lätt dammsnö”. Den för skidåkare mindre populära brytskaren, som precis bär skidorna, heter tsaapke.
Helt orörd vintersnö som saknar spår heter varhabpehth. Lössnö, som ofta blåser bort efter några dagar, går under namnet heblie.
Något som helt ska undvikas om man inte står på behörigt avstånd som betraktare är väjroe som betyder lavin på samiska. Ett annat mer lättmanövrerat tillstånd är betongskare, tjarve, som är skare som är frusen hela vägen ned i marken, skriver Visit Västerbotten.
En mer lättåkt yta är slaptjedh, som uppstår när solen värmer tjarven. Mot detta kan ställas sïeblehth-lopme, som står för ofarbar slask.
Läs också: Kolla in snödyket när Simon ”försvinner”
Sen kommer våren
Och så någon gång i framtiden inträffar så småningom våren, när snön smälter, som går under namnet gïjre, snösmältningstid, skriver Visit Västerbotten.
Den som i bok- eller filmform vill botanisera mer om olika snösorter hos iniuiterna kan med fördel läsa romanen av Peter Hoeg eller se filmen Fröken Smillas känsla för snö, som kanske blev startskottet för intresset för hur språket kan utveckla mängder av olika begrepp för något som är viktigt att ha koll på.
Läs också: Livsviktigt! Här är tipsen som gör dig säker på isen!