Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 november 2017

Såna här små ligger och sover nu

Naturen går in i vinterläge. Den bedårande buskmusen och många andra däggdjur ligger och sover. Fåglar och ekorrar lagrar mat för fullt. Nu gäller det att klara den kalla årstiden.

Buskmus

FOTO: IBL

En av våra mest okända vintersovare är buskmusen. Denna lilla och mycket långsvansade mus har bara påträffats i norra Jämtland, Bergslagen samt i Falköpingstrakten i Västergötland. Redan i september går den och lägger sig i ett bo i ett ihåligt träd eller under markytan och den kommer inte fram förrän i april.

Läs också: Sant eller falskt? 6 vanliga myter om fågelmatning

Grävling

FOTO: KENNETH JOHANSSON

Grävlingen har byggt upp ett stort fettförråd i kroppen, bland annat genom att äta bär och säd. Den brukar sova mellan november och mars. Den går dock inte i djup dvala som igelkotten. Milda perioder kan den vakna och ta en promenad, även om det är snö på marken.

Ekorren

FOTO: KENNETH JOHANSSON

Ekorren är igång hela vintern och äter frön från gran- och tallkottar. Den gömmer nötter och ekollon i marken och om du undrar över svampar inklämda i grenklykor, så är det ekorren som sparat för att äta senare.

Läs också: Så matar du djuren när vintern blir hård

Nötkråka

FOTO: kenneth johansson

Inte många känner till den vackra nötkråkan. Fågeln stannar hela vintern och lever till stor del av hasselnötter den gömt i marken. Snötäckt mark hindrar den inte från att hitta sina förråd. I Götaland och östra Svealand finns cirka 11 000 par.

Entita

 Entita och talltita är väldigt lika. Detta bör vara en entita med tanke på ”smutsig” kind, liten haklapp och brunaktig rygg.
Entita och talltita är väldigt lika. Detta bör vara en entita med tanke på ”smutsig” kind, liten haklapp och brunaktig rygg. FOTO: kenneth johansson

De till förväxling lika småfåglarna entita och talltita stannar hela vintern och bägge har hamstrat frön under sommar och höst. Fröna göms under lavar och barkflagor på träden stammar och grenar.

Och visste ni förresten att en igelkott i vinterdvala bara tar i genomsnitt nio andetag per minut?

Läs också: Lands reporter intervjuar djur i ny bok

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen