Titta in i Sandras och Davides "osynliga" krog i ladan
På utsidan ser den ut som vilken lada som helst. Inuti döljer sig en finkrog som lockar busslaster av besökare. Det började med Sandras och Davides ovanliga bröllopsfest på gården i Närkesberg.
Skir grönska och nyplöjda åkrar, i dag visar det närkingska landskapet upp sig från sin mest försommarvackra sida.
Vi ska till gården Folketorp i Närkesberg, en kvarts bilväg från Askersund, men missar den lilla avfarten.
Skylten för ”Krogen som inte finns” är så diskret att den nästan inte syns.
– Ja, jag vet. Vi sätter upp större skylt när vi har öppet, säger Sandra och ler.
Gårdsplanen inramas av den stora röda ladan på ena sidan och ett annat stort uthus på den andra sidan, som inrymmer en verkstad och garage.
Stor gårdsplan
Sonen Hector 3,5 år sitter på en liten traktor på gårdsplanen och Sandra trycker på knappen så att elmotorn startar. Stolt puttrar han i väg nedåt grusvägen.
– Ja den traktorn är jättebra när vi går långpromenader med hunden, säger Sandra som ensam hemma i dag när Davide jobbar.
Ombyggt torp
Vi tar en fika inne i boningshuset och får bekanta oss med hunden, den stora schäfern Nico.
Han rör sig försiktigt i köket och sneglar längtansfullt på plåten med nybakta kakor men låter dem lydigt vara.
– Det var min pappas hund, han gick hastigt bort för ett år sedan, säger Sandra och klappar den mjuka pälsen
Pappa Hans tränade hundar, vilket märks på den ovanligt väluppfostrade Nico.
Längtade till landet
Sandra är uppvuxen här i trakten, i Åmmeberg, i lantlig miljö med höns och hundar.
Hon utbildade sig till sommelièr, vinexpert och vinkypare, och jobbade inom restaurangbranschen i många år.
Där träffade hon sin blivande man, stjärnkocken och entreprenören Davide Lindqvist som drev flera populära krogar i Örebro.
När de blev sambos började Sandra drömma om att flytta ut på landet i gen.
– Jag har alltid längtat efter att bo på landet igen, trivdes aldrig med att bo inne i Örebro i en lägenhet. Jag ville ha ett hus, en gård, säger hon.
Läs också: Susanne öppnade hemmarestaurang på gården i Slöinge
Gigantisk lada
2014 hittade de den lilla gården Folketorp som de båda föll för.
– Så fort vi kom på gården kände vi båda en wow-känsla. Det kändes helt rätt, säger Sandra.
Och när de skulle gifta sig i april 2017, såg de potentialen i sin stora lada. Här kunde de ha en stor bröllopsfest.
Men den var gigantisk och sliten och hade dragiga väggar.
– Vi insåg att det var omöjligt att renovera hela ladan men ville ändå ha festen här, säger Sandra.
Byggde hus i huset
De kom på den smarta idén att bygga ett litet hus i huset, på 45 kvadratmeter. isolerat och med vatten och avlopp indraget,
Här höll de sin bröllopsfest för släkt och vänner som blev en succé.
– Det blev en så bra fest att ryktet spred sig i trakten. Vi fick förfrågningar om att arrangera andras fester, säger Sandra.
Så det började de göra i liten skala, ordnade fester, sålde biljetter till middagar, ibland med bussresa inkluderat så att gästerna slapp ta egna bilar
Sedan har verksamheten växt och de har byggt ut ”huset i huset” eftersom.
Rustik inredning
Man förstår varför de valde namnet ”Krogen som inte finns” för utanpå ser den ut som en oansenlig lada.
Men när Sandra öppnar dörren finns en fullt utrustad restaurang i lantlig stil därinnanför.
Rustika bord, murade vita väggar, grova takbjälkar och en sittbänk gjord av kornas gamla foderbord.
Färgglada burkar i retrostil, roliga affischer och trasmattor ger en avspänd, hemtrevlig känsla.
Uteservering inne
Längst in finns ett nybyggt, modernt restaurangkök med blänkande rostfria diskbänkar, kyl och frysskåp
Från lokalen leder dörrar ut mot resten av ladan som används som ”uteservering”.
Under sommarhalvåret öppnas de stora logdörrarna ut mot hagen nedanför där kor betar mellan björkarna.
– Här sitter man under tak, skyddad från regn och solgass, men det känns som att sitta utomhus, säger Sandra.
Färgglad stil
Även här är stilen lekfull och färgglad med olika stil på stolar och bord. Det märks att särskilt Sandra älskar att gå på loppis.
Trots att de kom i gång med sin gårdskrog precis när coronarestriktionerna slog till mot restaurangbranschen så klarade de sig över förväntan.
– Just att det ligger på landet och vi har gott om plats i vår lada lockade folk. Vi hade kö utanför vissa dagar, säger Sandra.
Jobba hemma
För henne har krogen varit extra viktig, då hon drabbades av reumatism efter Hektors födelse och fick sluta med sitt andra yrke, som massageterapeut.
Att kunna jobba på hemmaplan, med mestadels förbeställda middagar och fester, var gynnsamt med tanke på sjukdomen och lille Hektor.
– I dag mår jag bättre, tar mediciner som gör att sjukdomen hålls under kontroll. Men visst är det jobbigt att driva restaurang ibland när det gör ont, säger hon,
Det hindrar inte att hon jobbar väldigt mycket i perioder, med deras Food truck och den golfrestaurang i Åmmeberg som paret driver.
– Davide jobbar ännu mer och våra arbetstider är ofta kvällar och helger. Räddningen är att både farmor och mormor bor i närheten och kan vara med Hector, säger Sandra.
Läs också: Danne och Emelye startade mikrofarm hemma i trädgården
Ont om personal
De gör inte allt själva utan har anställda, bland annat en kock till gårdskrogen.
Coronareglerna slog så hårt mot branschen att det idag nästan omöjligt att få tag på personal.
Därför tvingas de stänga under juli och augusti och i stället satsa resurserna på golfrestaurangen i Åmmeberg i sommar.
Men till hösten ska de renovera en större del av ladan och utöka antalet sittplatser rejält.
De känner att deras gårdskrog ligger rätt i tiden med lantlig omgivning, lokala råvaror, festmåltider och goda ungerska viner.
Trivs i trakten
Särskilt Davide som är kock älskar att ha ett eget krogkök där han får experimentera och utveckla nya maträtter.
De är glada över det positiva bemötandet de har från de andra i Närkesberg
– Ja, det är helt fantastiskt! Vi har fått så mycket hjälp av fina grannar som stöttar oss. Ordnar med parkering och låter oss använda en stuga för övernattande gäster, med mera Det verkar som att de tycker det är kul att något nytt händer i byn, säger Sandra.
Vill enbart jobba på gårdskrogen
Namn: Sandra och Davide Lindqvist.
Ålder: 37 och 43 år.
Bor: På Folketorps gård i Närkesberg i Askersunds kommun. Närkesberg består av ett tiotal småbyar med cirka 200 invånare totalt.
Gör: Sandra är sommeliér, David kock och båda driver ”Krogen som inte finns” hemma på gården. Plus golfrestaurangen i Åmmeberg sommartid och deras Food Truck vid speciella event.
Familj: Varandra och sonen Hector 3,5 år och Davides dotter Fiorella.
Drömmer om: Att kunna varva ner i framtiden och enbart jobba tillsammans på krogen vi byggt upp hemma i Närkesberg.
På hemsidan www.krogensomintefinns.se finns mer information.
Så fixade vi företaget
Finansieringen: Finansierade själva bygget i etapper
Fick delvis bidrag från tillväxtverket att bygga parkering
Marknadsföringen: Framför allt genom sociala medier
Antal anställda: En heltidsanställd, 10 säsongsanställda/extrapersonal
Vad gick enklare än väntat: Inga idéer har varit dumma, vi har fått varit väldigt kreativa, folk har hängt på, kommit och tyckt att det varit kul att det händer saker.
Vad var svårare än väntat: Det har varit en prövning att starta verksamhet i en pandemi. Vi har fått vara väldigt flexibla på grund av alla restriktioner, men samtidigt väldigt häftigt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.