Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 oktober 2017

Sant eller falskt - vi kollar våra vanligaste vintermyter!

Kan mängden rönnbär visa hur mycket snö som kommer till jul? Var det mer snö när du var barn? Land går igenom några klassiska vintermyter och undersöker om de verkligen stämmer.

FOTO: kobeza

Det har i alla tider funnits mytomspunna sätt att kunna förutspå vilket väder det kommer att bli, särskilt inför vintern. Inte så konstigt, eftersom lantbrukare är beroende av att in i det sista arbeta innan den första snön kommer.

Men behöver myterna leva kvar, när vi har så bra vetenskap som kan ge svar på frågorna? Land har kollat några av de allra vanligaste

1. ”Mycket rönnbär betyder att det blir mycket snö”

Är du också en av de som kikar extra noga under höstmånaderna hur mycket rött det är i träden och drömmer om vita vintrar? P4 Västerbotten kontrollerade 2012 denna myt och fann forskaren Ulf Sperens som är miljöforskare i Umeå. Ulf Sperens jämförde sju års rönnbärsdata från Umeå med snömängden för att se om det fanns något samband.

– Det jag kom fram till är att det fanns inget som helst samband, säger Ulf Sperens, miljökonsult i Umeå, till P4 Västerbotten.

Läs också: 10 saker du måste ha i bilen när vintern kommer

Sant eller falskt? Falskt!

2. ”Det var mycket mer snö när jag var barn”

SMHI samlar mängder med data när det kommer till snö. De har en karta som visar ”antal dagar med snötäcke”. Vid en första anblick ser det ut som att det inte var mer snö förr. Men SMHI skriver själv i en kommentar på sin hemsida: Det förefaller som antal dygn med snötäcke har hamnat på en lägre nivå från ca 1989/90 i jämförelse med tidigare vintrar. Det är speciellt märkbart i södra halvan av landet. Den relativa variationen mellan olika vintrar är större i söder än i norr.

Sant eller falskt: Sant.

 Hur antalet dagar med ett snödjup på minst 1 cm har varierat på 37 stationer under perioden 1950/51 till 2016/17 presenteras.
Hur antalet dagar med ett snödjup på minst 1 cm har varierat på 37 stationer under perioden 1950/51 till 2016/17 presenteras. FOTO: SMHI

3. ”Anders slaskar, julen braskar”

Alla vill vi ju veta hur vit vår julafton kommer att bli! Ett talesätt lyder ”Anders slaskar, julen braskar”. Och det betyder alltså att om vädret den 30 november, då Anders har namnsdag, är regnigt och blött så blir julen vit. Ligger det någon sanning i detta? Nej tyvärr, skriver SMHI. Det är bara ett trevligt talesätt. Det finns faktiskt de som undersökt relationen mellan vinterväder och 30 november lite närmare, om än på en lekmannamässig nivå. Läser mer om det på SMHI:s sida.

Sant eller falskt? Falskt!

4. ”Abborrfenorna kan visa när snön kommer”

Det finns en hel del som spår väder i abborrar. Om fenorna är täcka med svarta prickar under hösten så blir vintern snörik, men om den är genomskinlig så ska vintern bli mildare, enligt vissa.s P4 Kronoberg pratade med Åke Olsson som tittar på buken, gälarna och fenorna på levande abborrar och därmed berättar hur mycket snö som kommer att falla. Han berättade den 20 oktober 2016 att det skulle bli ”14 dagar med snöskottning i vinter”. SMHI:s meteorolog Erling Brännström tror mer på naturvetenskapen och menade att en förutsägelse utifrån abborrar inte verkade stämma, utan sa att det kommer bli betydligt längre vinter än 14 dagar med mycket snö, även om han inte kunde säga exakt hur många dagar som skulle ägnas åt just snöskottning.

Sant eller falskt? Falskt.

5. ”Snart har vi ingen vit jul i Sverige”

Kommer den vita julen att försvinna? Förmodligen är svaret, och förr i söder än i norr. SMHI skriver att kommande generationer kanske kommer att få drömma om vita jular. Bor du i södra delen av landet ser det värre ut och säker snötillgång att begränsas till de norra delarna av Sverige.

Sant eller falskt: Sant, beroende på hur långt fram i tiden vi tittar.

Läs också: Kallt inomhus men milt väder ute? 6 åtgärder

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen