Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september 2022

Sara och Filip startade succépizzeria - utan en krona i lån

Skånings Åsaka

Mitt på en åker på västgötaslätten ligger en nyöppnad stenugnspizzeria. Hit vallfärdar gästerna för att få äta de så kallade 1000-meterspizzorna.

– Målet är att hämta råvarorna inom en radie av en kilometer, berättar Filip, som med sambon Sara och lillebror Arvid driver populära Vedens Lustgård.

 Filip Larsson och Sara Runsten har tillsammans med Filips bror Arvid Johansson byggt upp en blomstrande, superlokal pizzeria i Skånings-Åsaka.
Filip Larsson och Sara Runsten har tillsammans med Filips bror Arvid Johansson byggt upp en blomstrande, superlokal pizzeria i Skånings-Åsaka. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

På bara ett par år har det unga paret Sara Runsten 26 år och Filip Larsson 28 år, tillsammans med Filips 21-årige bror Arvid Johansson förverkligat sin dröm: Att skapa ett eget pizzaparadis mitt på “schlätta”.

Vedens Lustgård är namnet på den charmiga och rustika serveringen i och på gårdsplanen utanför ladugården hemma hos Sara och Filip i Skånings-Åsaka norr om Skara.

Pappas mjölkgård

 Ett stenkast bort ligger mejeriet på Filips och Arvids pappas granngård där korna betar, vars mjölk blir till mozzarella.
Ett stenkast bort ligger mejeriet på Filips och Arvids pappas granngård där korna betar, vars mjölk blir till mozzarella. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Därifrån kan pizzakunderna skymta både mejeriet på Filips och Arvids pappas granngård där mozzarellan tillverkas, kossorna som producerar mjölken och åkrarna med vetet till degen.

Den stora vedugnen i tegel har sin givna plats mitt inne i ladan och omges av febril aktivitet.

Under sommarens högsäsong levereras 300 välgräddade, rykande pizzor om dagen till entusiastiska och ofta långväga gäster.

Vedugnsbakad pizza

 Glödhett i deras egenbyggda vedugn där neapolitanska pizzor gräddas, gjorda av råvaror från Varaslätten.
Glödhett i deras egenbyggda vedugn där neapolitanska pizzor gräddas, gjorda av råvaror från Varaslätten. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Drivkraften hos den unga kreativa trion är att skapa och sprida matglädje på lokala och omsorgsfullt framtagna råvaror i autentisk miljö med stämningsfulla vibbar.

Medan inspirationen till själva produkten, vedugnsbakad pizza, kommer från Italien och Neapel.

– Vi gör en svensk version av den och varje pizza definierar landskapet runt om oss. De ska ha smak av Skaraslätten. Kossorna som ger mjölk till osten och gödsel till åkrarna, tomater och basilika från gårdar i trakten, ramslök från Kinnekulleberget, ugnsved från skogen här intill och så vidare, berättar Filip.

Lokala råvaror

 Den nygräddade pizzan Orvar med delikatesskorv från Agnetha på Kullans Lycka utanför Lidköping.
Den nygräddade pizzan Orvar med delikatesskorv från Agnetha på Kullans Lycka utanför Lidköping. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Parets mål är att kunna hämta råvarorna inom en radie av en kilometer.

– Där är vi inte än, men det är stimulerande att sträva mot, säger Filip med ett brett leende och kisar under kepsen mot sol och vajande sädesfält

Läs också: De har naturen som affärsidé – titta in i deras skogsparadis

 Från sittplatserna i ladan kan gästerna se ut över lantliga och vidsträcka vyer.
Från sittplatserna i ladan kan gästerna se ut över lantliga och vidsträcka vyer. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Vedens Lustgård är jämngammal med Filips och Saras dotter, Eden, ett och ett halvt år.

– Vi brukar skämtsamt säga att Veden är Edens syster och vår andra bebis. Det är spännande att se båda växa och utvecklas sida vid sida, säger Sara som också erkänner att de gångna månaderna inneburit en del barnsjukdomar för lustgården.

Men det har det även varit en fantastisk bekräftelse på att de varit rätt ute med idé och initiativ. Och allt har gått fort.

Har vuxit organiskt

 Filip med en rykande nygräddad pizza i köket som han, Sara och hans bror Arvid själva byggt i ladan.
Filip med en rykande nygräddad pizza i köket som han, Sara och hans bror Arvid själva byggt i ladan. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Oändlig planering och mängder med kalkyler är inte Saras, Filips och Arvids melodi, utan mer learning by doing.

– Vi har hela tiden tänkt att vad är det värsta som kan hända? Och konstaterat att det är att vi får lägga ner, inget värre, menar Sara.

Trion har inte tagit en krona i lån för att starta pizzerian. De har vuxit organiskt, betalat investeringar och räkningar med intäkterna – och inte tagit ut i lön i början.

Eget arbete

 Elsa Södervall, Klara Bergman och John García är tre av dem 35 ungdomar som jobbar extra på pizzerian.
Elsa Södervall, Klara Bergman och John García är tre av dem 35 ungdomar som jobbar extra på pizzerian. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Att de har byggt vedugnen och renoverat själva är också en förklaring. Och att de byggde upp ett startkapital genom att tillverka ett grundkit för pizza som de sålde på Rekoringar och marknader.

– Vi prissatte pizzakiten med god marginal och var öppna med satt vi sålde dem för att kunna starta vår pizzeria, berättar Filip.

Matresan för Sara och bröderna, som inte kan betraktas som annat än succé, startade 2017 med en foodtruck-turné runt om i landet.

Var tidigt ute

 Bakom disken jobbar alla tre delägarna hårt och mer heltid.
Bakom disken jobbar alla tre delägarna hårt och mer heltid. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

De sålde även burgare på egentillverkad stekost, en svensk variant av halloumi.

– Men då var vi så tidigt ute att många inte hade en susning om vad det var för sorts ost vi sålde. Det har hänt en del sen dess, både på matfronten generellt och för oss, berättar Sara.

Nu har trucken alltså ersatts av servering i ladugården där hemma bredvid boningshuset “Saradiset”, som det så passande döpts till.

Populära pizzor

 Populärt. På gårdsplanen utanför den ombyggda ladan finns många sittplatser som oftast är fullsatta.
Populärt. På gårdsplanen utanför den ombyggda ladan finns många sittplatser som oftast är fullsatta. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Och på menyn, där det nu står pizza med egen mozzarella istället för burgare med stekost, har italiensk Margherita fått sin svenska motsvarighet i Greta, och så vidare.

– Alla fyndiga namn är Saras förtjänst, hon är bra på sånt, säger Filip, som själv är en kreativ entreprenör och arbetshäst, medan Arvid är dedikerad uppgiften att skapa en deg så nära fulländning som möjligt.

– Man kan väl säga att Arvid för närvarande är inne i en degpsykos, skämtar Sara.

Delar upp arbetet

 Gästerna trivs i den luftiga ladan som Sara och Filip själva har byggt om och möblerat med loppis- och secondhandfynd.
Gästerna trivs i den luftiga ladan som Sara och Filip själva har byggt om och möblerat med loppis- och secondhandfynd. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Men även övriga gänget tar degen på yttersta allvar, därför går det också åt fyra glada bagare per pass, eller enligt lustgårdens egen vokabulär – en degdaskare, en förtoppare, en ugnsförare och en eftertoppare.

Passionen och omsorgen kring varje detalj har gjort att Vedens Lustgård på kort tid blivit något av en nationell snackis och snabbt gått från tre till närmare 40 personer på lönelistan.

Läs också: Sandra och Davide har en ”osynlig” krog i ladan!

Ger en upplevelse

 Även om Filip och Sara "jobbar jämnt" så älskar de att kunna arbeta hemma på gården och vara nära sin lilla dotter Eden.
Även om Filip och Sara "jobbar jämnt" så älskar de att kunna arbeta hemma på gården och vara nära sin lilla dotter Eden. FOTO: Daniel Strandroth/Strandroths fotografi

Köerna ringlar ofta långa vid pizzadisken medan verksamheten i mejeriet blir allt ystrare och vedugnen går varm.

– Ändå har vi knappt marknadsfört oss. Pizzorna säljer sig själva, på samma sätt som de fina råvarorna skapar dem. Det känns som om det finns ett uppdämt sug efter den här typen av upplevelse. Kan vi dra vårt strå till stacken och sprida genuint mathantverk med respekt för råvaror och miljö, så är det fantastiskt, menar Filip.

Familj och jobb

Bara dryga året efter öppnandet har de redan utökat verksamheten med servering på bryggan i Spiken, Vänerns och norra Europas största insjöfiskehamn och en väldig turistmagnet sommartid.

– Möjligheterna är oändliga och vi vill bara surfa vidare och förverkliga ännu fler idéer, säger Sara som, precis som Filip, tidigare älskade att vara på resande fot runt om i världen men nu rotat sig i “pizzabubblan” på slätten.

Deras familjeliv med Eden är i symbios med jobbet och hon säger att de lever sin dröm.

– Jag känner mig så himla hemma här hemma helt enkelt. Visst blir vi trötta ibland, men vi tröttnar aldrig.

Tillverkar ost och pizza

Namn: Sara Runsten och Filip Larsson.

Åldrar: 26 och 28 år.

Bor: Skånings Åsaka, i västgötska Skara kommun.

Gör: Ostfabrikörer och pizzabagare.

Familj: Varandra och dottern Eden, 1,5 år.

Drömmer om: Sara: ”Att även i framtiden kunna förverkliga våra tokiga idéer.” Filip: “Alltså, jag lever i min dröm och drömmer väl om att livet får fortsätta så här. ”

Se mer på hemsidan: Vedens lustgard, Instagram @vedenslustgard och på Facebook: Vedens Lustgård.

Så fixade de företaget

Finansieringen: Vi lånade inte en krona utan investerade efter hand. Grundplåten byggde vi upp genom att sälja ett grund-pizza-kit på Rekoringar och marknader. Och inte ta ut lön i början.

Marknadsföringen: Inte heller här har pengar satsats utan det är nöjda kunder som gjort reklam. Och vi har en trogen följarskara på Facebook och Instagram.

Antal anställda: De tre delägarna plus 35 timanställda ungdomar.

Vad gick lättare än väntat: Inget, men det visste vi efter ha startat mejeriet. Möjligen att pizzerian blev populär så snabbt.

Vad var svårare än väntat: Allt, för vi är tidsoptimister och tror att allt löser sig. Och det gör det ju också till slut även om man måste gilla att jobba hårt. Fördelen är friheten att styra sitt liv.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen