Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 september 2017

Satsning välkomnas: ”Det här är inte bidragspolitik”

Regeringens landsbygdssatsning är ett av flera tecken på trendbrott. Det tycker Åse Classon från Hela Sverige ska leva.

– I fråga efter fråga ser vi en förändring till det bättre för landsbygd

 Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva, gläds åt den extra miljarden till landsbygden.
Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva, gläds åt den extra miljarden till landsbygden. FOTO: ISTOCK, Snezana Vucetic Bohm

1,2 miljarder kronor öronmärks till landsbygden. Utökad samhällsservice, bättre vägar och fler gröna jobb är bärande delar i den budgetsatsning som regeringen presenterade på torsdagen.

– Det är helt klart ett steg i rätt riktning. Det här är investeringspolitik, inte bidragspolitik, säger Åse Classon, ordförande i organisationen Hela Sverige ska leva.

Landsbygden synliggörs

Hon tycker att det är för tidigt att kommentera satsningens omfattning utan ser regeringens planer som ett led i en positiv utveckling.

– Självklart kan man alltid önska sig mer, men nu ser vi en förändring till det bättre i fråga efter fråga som rör landsbygden.

En del av landsbygdspengarna går till lokal service. 10 nya servicekontor, som Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket driver gemensamt, ska inrättas på platser där sådana saknas.

– På många håll är det i dag ideella föreningar som sköter en stor del av servicen. Dessa ska ju vara ett komplement, inte göra statens jobb, säger Åse Classon.

Väntar sig mer

Regeringens höll på torsdagen sitt sammanträde i Gävle. Det är andra gången ett större regeringssammanträde hålls utanför Stockholm. Även det är ett tecken på ökat synliggörande av landsbygden, enligt Åse Classon.

– Sedan har vi förstås höga förväntningar på den landsbygdsproposition som läggs fram i vår. Där hoppas vi att det kommer mera.

Så här fördelas pengarna

• 340 miljoner till service och goda livsvillkor i hela landet

• 253 miljoner till gröna jobb

• 410 miljoner till företagande och utbildning

• 235 miljoner till bättre vägar och kollektivtrafik

Läs också: Regeringens besked: 1,2 miljarder till landsbygden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen