Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 april 2018

Se hur Vildmarksvägen plogas – filmat från luften

Nu är plogningen av Vildmarksvägen i full gång. Att ta sig igenom det flera meter tjocka snötäcket tar flera månader och blir inte klart förrän i början av juni. Se den vackra videon från de vita vidderna på fjället Stekenjokk.

I nästan 50 år har vägen över kalfjället funnits. Den byggdes 1969 för transporterna till och från Stekenjokks koppargruva och är en av Sveriges högst belägna vägar, 876 meter över havet.

Vildmarksvägen börjar vid E45 i Strömsund i norra Jämtland och går vidare mot Vilhelmina i södra Lappland. Hela sträckan är på cirka 50 mil.

Läs också: Här har snöhögen vuxit – till ett fjäll

Dragningen mellan Leipikvattnet och Klimpfjäll, som även kallas Stekenjokkvägen, är bara öppen från början av juni och fram till mitten av oktober. Vintertid är vägen stängd på grund av för stora snömängder, men även i maj ligger snödjupet på fyra-fem meter.

Magiskt landskap

Sommartid lockar Vildmarksvägen mängder av naturälskande människor från hela världen som vill se det magiska landskapet och uppleva det rika djurlivet längs vägen.

Michael Eldborn och Petter Grimborg gjorde den här vackra filmen under arbetet med snöröjningen 2016. I år öppnar vägen den 6 juni.

Läs också: 60 tysta och orörda platser i hela Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen