Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 oktober 2017

Självhushållning en växande trend – så utbildar du dig

Egenodlade grönsaker, kompost och höns i trädgården – intresset för självhushållning växer så det knakar. Och den som behöver hjälp att komma igång kan välja bland flera olika kurser och utbildningar.

 Att bli självhushållare är en dröm för många. Höns, får och egna odlingsmöjligheter lockar många.
Att bli självhushållare är en dröm för många. Höns, får och egna odlingsmöjligheter lockar många. FOTO: istock

Bara de senaste två-tre åren har det getts ut flera böcker om självhushållning, från Bella Lindes Rätt ur jorden till Maria Österåkers Självhushållning i praktiken. Tv-program som Mandelmanns gård och Hundra procent bonde gör tittarsuccé, samtidigt som det bloggas och vloggas friskt om odling och självförsörjning.

Fler sökande än platser

Att intresset ökar märks även på landets folkhögskolor och studieförbund. De har både fler kurser och fler deltagare än för några år sedan.

 Tell-Inge Leandersson, rektor på Mullsjö Folkhögskola
Tell-Inge Leandersson, rektor på Mullsjö Folkhögskola

– Vi har redan nu fler sökande än det finns platser på småbrukarlinjen nästa läsår, säger Tell-Inge Leandersson, rektor på Mullsjö Folkhögskola.

Motreaktion mot stress

Småbrukarlinjen startade för första gången i januari 2017. Den ettåriga utbildningen är uppbyggd kring det ekologiska lantbruket Allmogegården i Tolarp. Tanken är att kursdeltagarna ska klara att driva en liten gård efter kursens slut.

– Jag tror att det ökande intresset för självhushållning kan vara en motreaktion mot överflödssamhället och den stress som många upplever i dag, säger Tell-Inge Leandersson.

– Flera av dem som går småbrukarlinjen är i 30-årsåldern och har hunnit vara ute i arbetslivet och se hur det är. De vill ha något annat, och kanske kunna styra över sin dag och sitt liv på ett annat sätt än vad som är möjligt med ett nio-till-fem-jobb.

Läs också: Lämnade akademikerlivet – njuter av självhushåll i Lappland

Intresset ökar

 Emelie Emanuelsson är en av två kursledare på en distanskurs i grönsaksodling för självhushållning på Sommenbygdens Folkhögskola
Emelie Emanuelsson är en av två kursledare på en distanskurs i grönsaksodling för självhushållning på Sommenbygdens Folkhögskola

Emelie Emanuelsson är en av två kursledare på en distanskurs i grönsaksodling för självhushållning på Sommenbygdens Folkhögskola. Även den utbildningen är relativt nystartad.

– Vi började våren 2016 och har hunnit med tre utbildningsomgångar. Jag tror att det blir en kurs i vår också. De har märkt på folkhögskolan att intresset ökar, säger Emelie Emanuelsson.

Kursen i grönsaksodling är en grundutbildning. Syftet är inte att deltagarna ska bli helt självförsörjande, utan snarare att hjälpa dem att komma igång med odlandet.

– Men vi har flera deltagare som blivit väldigt intresserade och börjat läsa miljövetenskap och liknande. Det blir ofta till något större än att ”bara” odla lite grönsaker.

Medvetna om miljön

Emelie Emanuelsson menar att många blivit mer medvetna om både miljön och matens innehåll de senaste åren, och då är det naturligt att lockas av självhushållning.

– Vi håller på att förstöra vår planet och det vill man inte bidra till. Många söker också efter en äkthet när det gäller maten och vill därför lära sig att odla.

Kanske drivs intresset även av insikten om att det inte finns några garantier för att hyllorna i matbutiken kommer vara för evigt välfyllda.

– Om en kris inträffade i världen skulle maten i Sverige ta slut ganska snabbt. Tänker man så är det givetvis bra att kunna producera en del själv, säger Emelie Emanuelsson.

Läs också: De förbereder sig för krisen – prepperrörelsen växer i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen