Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 maj 2018

Skärpt lag kritiseras av småföretagare på landsbygden

Den 1 juli skärper Skatteverket lagen om personalliggare. Nu rasar småföretagare på landsbygden och ser sina verksamheter hotade.

 Småföretagare på landsbygden kan få problem med den skärpta lagen om personalliggare, menar kritiker.
Småföretagare på landsbygden kan få problem med den skärpta lagen om personalliggare, menar kritiker. FOTO: Mostphotos

För 11 år sedan infördes lagen om personalliggare. Den innebär att företagare inom restaurang, frisörbranschen, tvätteribranschen och byggbranschen varje dag måste anteckna vilka som är verksamma i företagets lokaler eller på byggarbetsplatsen och vid vilka tidpunkter.

Fler branscher omfattas av lagen

Nu skärps lagen. Från 1 juli måste även företagare inom fordonsservice, livsmedels- och tobaksgrossist, och kropps- och skönhetsvård ha personalliggare.

Så skärps lagen

Men förutom att ytterligare branscher omfattas av lagen, så skärps även själva regelverket.

Detta har fått småföretagare på landsbygden att reagera och de menar att de nya reglerna inte är anpassade till deras typ av verksamhet.

Gäller också barn

Sedan tidigare är företagare inom de berörda branscherna skyldiga att anteckna uppgifter för personer som är verksamma i företaget i personnalliggaren. Från och med 1 augusti måste även följande personer antecknas i personalliggaren:

• Du själv som företagsledare.

• Din make, maka, sambo och barn under 16 år.

Läs också: 4 råd för att bygga till drömföretag

Käppar i hjulet

Kritikerna till den nya lagen menar att den sätter käppar i hjulet för deras verksamheter och i förlängningen hotar deras företag.

En av dem är Sara Wennerström som är ägare, bagare och vd på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge och Borgmästargården Kafe & Konditori i Falkenberg.

Hon skriver i ett blogginlägg att reglerna inte innebär några problem för företag där man går till jobbet, skriver in sig och skriver ut sig när man går hem:

”Men så finns det en grupp företagarfamiljer, framför allt på landsbygden, som inte kan gå hem från jobbet – eftersom de bor där.”

Frågor till Skatteverket

I bloggen återger Sara Wennerström även frågor och svar mellan henne själv och Skatteverket. Här är två av dem:

”När jag går ut i bageriet på morgonen för att göra frukostmackor till barnen innan jobb och skola, är jag då verksam?”

Skatteverket:

”Ja, det spelar ingen roll att du har ett privat syfte. Om du befinner dig i bageriet kan kontrollanten tolka det som att du är verksam.”

Sara Wennerström:

”Min tolvåriga dotter Myra kommer hem från skolan, och på väg in i bageriet för att säga hej passar hon på att plocka med sig lite disk efter fikagäster på verandan. Vad händer nu om kontrollanten kommer på henne med att hjälpa till?”

Skatteverket:

”Då är hon verksam, och det kan bli en avgift. Oavsett om hon får lön eller inte.”

Läs också: Så minskar du som är småföretagare stressen

Överväger att lägga ner

Jeanette Bohman som äger Skivarps Gästgivaregård kritiserar den uppdaterade lagen i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet:

”Regler som dessa får mig att överväga att slänga in handduken”, skriver hon och förklarar:

”Vi driver en gästgivargård och jag går från jobbet cirka tio gånger om dagen eftersom jag har kontor i vår bostad. Ofta sitter jag hemma vid köksbordet och jobbar. Jag kan till och med sitta i sängen en morgon och läsa jobbmejl. Är jag verksam då och skyldig att anteckna mig i personalliggaren?”

Bjuder Skatteverket på kaffe

Nu bjuder hon in Magdalena Andersson och Skatteverket på kaffe, praktikdag och samtal för att få dem att förstå vad det innebär att vara småföretagare på landsbygden.

Det är ännu oklart om de har tackat ja till inbjudan.

Läs också: Stefan Löfven: ”Det är jobben på landsbygden vi vill satsa på”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen