Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 november 2015

Skenande bygglovstaxor – finns din kommun med bland de granskade?

Pengarna flyger iväg redan innan du kan börja bygga. Plan- och bygglov för småhus har blivit väldigt mycket dyrare på 25 år. Är din kommun bland de granskade?

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

Tycker du att det har blivit lite väl dyrt att bygga nytt? Visst har materialpriserna ökat, men knappast mer än allt annat. Nej, en av orsakerna till att de sammanlagda byggkostnaderna ökat mycket under senare år är kommunernas skenande plan- och bygglovstaxor.

Nu blir det mycket siffror, men det är värt att försöka hänga med. En rapport från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) visar att plan- och bygglovstaxorna i genomsnitt mer än fyrdubblats under perioden 1990-2015. Av de 28 undersökta kommunerna ligger Nynäshamn i topp när det gäller ökning. I denna skärgårdskommun har plan- och bygglovstaxan ökat med, håll i er nu, 837 procent! Och skillnaderna är stora mellan kommunerna.

Det finns intressanta jämförelser att göra. KTH:s rapport jämför med tjänsteprisindex, alltså prisutvecklingen på tjänster producerade av svenska företag. Detta steg med 70 procent mellan 1990 och 2015. Hanteringen av plan- och bygglov är också en tjänst, men av en kommun. Priset på denna hantering mer än fyrdubblades alltså.

Rapporten jämför också med ökningen av anslutningsavgifter för el, vatten och avlopp. Dessa har ungefär fördubblats mellan 1990 och 2015.

Varför har det då blivit så till synes orimligt dyrt med just plan- och bygglov? David Johnsson är vd för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, som beställt rapporten. Han är förundrad dels över den enorma ökningen och dels över de stora skillnaderna mellan kommunerna.

– Vi vill att Konkurrensverket tittar på det här. En misstanke finns om att monopolsituationen som kommunerna är i, gör att de kan höja så, säger David Johnsson.

– Det kan vara ett sätt att finansiera kommunernas verksamhet. Det finns ingen insyn, fortsätter han.

Liknande misstankar finns i KTH-rapporten, som gjorts av bland andra professor Hans Lind:

Finns det rationella skäl bakom ökningen eller är det ineffektivitet och missbruk av dominerade ställning som kan förklara de kraftiga ökningarna i kommunernas avgifter?”

 bygglovstaxaprocent

bygglovstaxa

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen