Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 januari 2018

Skörd år efter år: 15 ätliga perenner

Tänk att så bara en gång och sedan skörda i många, många år. Philipp Weiss, kan konsten att odla perenna grönsaker och delar med sig av sina bästa råd.

 Strutbräken börjar året med att skicka upp små ätliga krusiduller. Förväll och ät med lite smör. Foto: IBL.
Strutbräken börjar året med att skicka upp små ätliga krusiduller. Förväll och ät med lite smör. Foto: IBL. FOTO: MarcQuebec

Philipp Weiss är en av pionjärerna inom permakulturen i Sverige och med i ett nätverk av odlare som experimenterar och testar vilka träd, buskar och andra ätliga växter som kan fungera bäst för svenska förhållanden upp till zon 4-5.

Läs också: Frönyheter för dig som älskar perenner!

Han är också en av medförfattarna till boken Fleråriga grönsaker – upptäck, odla, njut. I sin trädgård på Stjärnsund i Dalarna har han samplanterat växter som inte konkurrerar med varandra utan kompletterar vad det gäller näring, pollinering och skydd för skadedjur.

Några har gått i frö, andra har skördats regelbundet och skjutit nya skott, bär börjar mogna. Närmast huset handlar det om ganska torktåliga växter som mynta, oregano, kulturmaskros, hallon, trädgårdssyra, högrest spenatskräppa, schisandra (fjärilsranka) och buskar som björnbär, jostabär och vinbär.

Läs också: 15 perenner med attityd!

– Att odla fleråriga ätliga växter i trädgården passar alldeles utmärkt, men man kan likaväl tillämpa principerna på sin balkong eller kolonilott.

Här får du några av hans bästa tips om du också vill odla växter som kommer igen år efter år.

Läs också: Odla för insekterna! 15 växter som blommar från vår till höst

15 ätliga perenner

1. Trädgårdssyra

 Trädgårdssyra (Rumex rugosus) Bladen har en syrlig smak och är lätt krispiga. Unga blad blandade med mildare bladsorter spännande och god sallad. Halvstora blad bäst i varma rätter och soppor. Foto: IBL.
Trädgårdssyra (Rumex rugosus) Bladen har en syrlig smak och är lätt krispiga. Unga blad blandade med mildare bladsorter spännande och god sallad. Halvstora blad bäst i varma rätter och soppor. Foto: IBL. FOTO: Orchidpoet

2. Spenatkräppa

 Spenatskräppa (Rumex patientia) Kommer till och med tidigare än nässlorna. Unga blad används som spenat vår och försommar. Bladen får snabbt ansenlig storlek och passar att fylla till spenatskräppdolmar. Bladstjälkarna påminner i smak om rabarber eller selleri och kan också användas på samma sätt. Soligt läge. Om man låter den ståtliga fröställningen utvecklas försämras bladkvalitén och man kan få frösådder på barjord. Foto: Anette Brunsell.
Spenatskräppa (Rumex patientia) Kommer till och med tidigare än nässlorna. Unga blad används som spenat vår och försommar. Bladen får snabbt ansenlig storlek och passar att fylla till spenatskräppdolmar. Bladstjälkarna påminner i smak om rabarber eller selleri och kan också användas på samma sätt. Soligt läge. Om man låter den ståtliga fröställningen utvecklas försämras bladkvalitén och man kan få frösådder på barjord. Foto: Anette Brunsell. FOTO: imago stock

3. Sockerrot

 Sockerrot (Sium sisarum) Smaken påminner om palsternacka och morot. Rötterna blir sötare ju senare de skördas. Tillagas som palsternacka, kan även användas färsk, riven i sallader. Gammal kulturväxt som vill ha djup, mullrik jord och klarar viss torka. De fingertjocka rötterna skördas sent på hösten och kan förvaras i sand. Övervintrar annars bra i jorden och förökas lätt genom att bryta av en rotbit med bladansats. Om frön hinner utvecklas går de att så. Foto: Anette Brunsell.
Sockerrot (Sium sisarum) Smaken påminner om palsternacka och morot. Rötterna blir sötare ju senare de skördas. Tillagas som palsternacka, kan även användas färsk, riven i sallader. Gammal kulturväxt som vill ha djup, mullrik jord och klarar viss torka. De fingertjocka rötterna skördas sent på hösten och kan förvaras i sand. Övervintrar annars bra i jorden och förökas lätt genom att bryta av en rotbit med bladansats. Om frön hinner utvecklas går de att så. Foto: Anette Brunsell. FOTO: Derek Harris / Alamy

4. Strandkål

 Strandkål (Crambe maritima) Unga blad har lätt hasselnötsliknande smak och används som spenat, skotten som sparris, även goda färska. Små blomknoppar och honungsdoftande blomning passande i sallad. Rötterna kan vinterlagras och de äldre bladen användas som vanlig grönkål. Kan vara lite knepig att etablera men har sen mycket att ge. Föredrar väldränerad jord och gärna näringstillskott av tång, men det går bra med annan näring också. Foto: Anette Brunsell.
Strandkål (Crambe maritima) Unga blad har lätt hasselnötsliknande smak och används som spenat, skotten som sparris, även goda färska. Små blomknoppar och honungsdoftande blomning passande i sallad. Rötterna kan vinterlagras och de äldre bladen användas som vanlig grönkål. Kan vara lite knepig att etablera men har sen mycket att ge. Föredrar väldränerad jord och gärna näringstillskott av tång, men det går bra med annan näring också. Foto: Anette Brunsell. FOTO: imago stock

5. Luftlök

 Luftlök (Allium proliferum) Det första som används på våren är bladrören, sen de unga topplökarna som schalottenlök. De kan också läggas in eller syltas. Även de underjordiska lökarna går att äta. Foto: Anette Brunsell.
Luftlök (Allium proliferum) Det första som används på våren är bladrören, sen de unga topplökarna som schalottenlök. De kan också läggas in eller syltas. Även de underjordiska lökarna går att äta. Foto: Anette Brunsell. FOTO: Johan De Meester

6. Ärtvicker

 Ärtvicker (Vicia pisiformis) Påminner om sockerärtor och är ätliga en kort period efter blomningen innan fröna har hunnit bildas i baljorna. Späda frön kan användas som gröna ärtor och äldre långkokas. Ärtvicker är en tuffing som håller sig friskare och står emot snigelangrepp bättre än våra vanliga odlade ärtor. Trivs i sol till halvskugga och behöver nåt att luta sig mot som till exempel ett träd eller bindas upp, höjd 80-200 centimeter. Växer naturligt på några ställen i landet men är fridlyst. Köp endast från handelsträdgårdar. Foto: Anette Brunsell.
Ärtvicker (Vicia pisiformis) Påminner om sockerärtor och är ätliga en kort period efter blomningen innan fröna har hunnit bildas i baljorna. Späda frön kan användas som gröna ärtor och äldre långkokas. Ärtvicker är en tuffing som håller sig friskare och står emot snigelangrepp bättre än våra vanliga odlade ärtor. Trivs i sol till halvskugga och behöver nåt att luta sig mot som till exempel ett träd eller bindas upp, höjd 80-200 centimeter. Växer naturligt på några ställen i landet men är fridlyst. Köp endast från handelsträdgårdar. Foto: Anette Brunsell. FOTO: AlpamayoPhoto

7. Sandsenap

 Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) Kallas ofta vild rucola i handeln. Bladen används i sallader och senare på säsongen när bladen blir kryddstarka gärna i pesto eller lätt ångad. Vintergrön i södra delarna av landet. Även blommorna är ätliga. Föredrar mullrik, väldränerad jord och soligt läge. Är torktålig. Foto: Anette Brunsell.
Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) Kallas ofta vild rucola i handeln. Bladen används i sallader och senare på säsongen när bladen blir kryddstarka gärna i pesto eller lätt ångad. Vintergrön i södra delarna av landet. Även blommorna är ätliga. Föredrar mullrik, väldränerad jord och soligt läge. Är torktålig. Foto: Anette Brunsell. FOTO: Shutterstock/IBL

8. Stor ormrot

 Stor ormrot (Bistorta officinalis). De unga bladen tillagas och skördas hela säsongen, roten kokas och rostas för att få god smak. Lättodlad och dekorativ. Bildar stora bestånd i sol till halvskugga. Perfekt på slänter liksom under större träd. Föredrar lucker fuktighetshållande jord men anpassar sig till de flesta lägen. Går bra att samodla med till exempel lungrot. Foto: Anette Brunsell.
Stor ormrot (Bistorta officinalis). De unga bladen tillagas och skördas hela säsongen, roten kokas och rostas för att få god smak. Lättodlad och dekorativ. Bildar stora bestånd i sol till halvskugga. Perfekt på slänter liksom under större träd. Föredrar lucker fuktighetshållande jord men anpassar sig till de flesta lägen. Går bra att samodla med till exempel lungrot. Foto: Anette Brunsell. FOTO: Andrea Jones Images / Alamy

9. Kärleksört

 Kärleksört (Hylotelephium telephium). Skott och blad i början av säsongen används färska eller wokade. Föredrar soligt och väldränerat läge. Foto: IBL.
Kärleksört (Hylotelephium telephium). Skott och blad i början av säsongen används färska eller wokade. Föredrar soligt och väldränerat läge. Foto: IBL.

10. Daggfunkia

 Daggfunkia (Hosta sieboldiana) och andra hostor. Späda skottrullar serveras som delikatesstillbehör ångade eller som Nori-sushi, blommorna är goda i sallad. Lättodlad växt som trivs i halvskuggiga till skuggiga miljöer, härdig och långlivad men riktig snigelfavorit. Foto: IBL.
Daggfunkia (Hosta sieboldiana) och andra hostor. Späda skottrullar serveras som delikatesstillbehör ångade eller som Nori-sushi, blommorna är goda i sallad. Lättodlad växt som trivs i halvskuggiga till skuggiga miljöer, härdig och långlivad men riktig snigelfavorit. Foto: IBL.

11. Hässleklocka

 Hässleklocka (Campanula latifolia). Unga blad och skott kan ätas råa eller tillagade. Smakar milt och en aning sött. Blommorna snygga i sallad. Hässleklockan bilder ståtliga ruggar i halvskuggiga till skuggiga lägen och sprider sig villigt med frö i både rabatt och gräsmatta om man inte klipper ner blomställningarna när de börjar vissna. Perfekt växt att plantera in i en vild del av trädgården. Foto: IBL.
Hässleklocka (Campanula latifolia). Unga blad och skott kan ätas råa eller tillagade. Smakar milt och en aning sött. Blommorna snygga i sallad. Hässleklockan bilder ståtliga ruggar i halvskuggiga till skuggiga lägen och sprider sig villigt med frö i både rabatt och gräsmatta om man inte klipper ner blomställningarna när de börjar vissna. Perfekt växt att plantera in i en vild del av trädgården. Foto: IBL.

12. Ramslök

 Ramslök (Allium ursinum). Vårdelikatess färsk i kalla såser och pesto. Tappar lite i smak efter uppvärmning. Hela plantan är ätlig men främst använder man skott och blad. Föredrar fuktig, mullrik jord, lundmiljö. Förekommer vild i södra Sverige där den bildar stora bestånd, men kan odlas även i högre zoner, gärna tillsammans med strutbräken som gillar samma miljö, under träd och buskar. Efter blomning vissnar plantan ner. Ej att förväxla med den giftiga liljekonvaljen. Foto: IBL.
Ramslök (Allium ursinum). Vårdelikatess färsk i kalla såser och pesto. Tappar lite i smak efter uppvärmning. Hela plantan är ätlig men främst använder man skott och blad. Föredrar fuktig, mullrik jord, lundmiljö. Förekommer vild i södra Sverige där den bildar stora bestånd, men kan odlas även i högre zoner, gärna tillsammans med strutbräken som gillar samma miljö, under träd och buskar. Efter blomning vissnar plantan ner. Ej att förväxla med den giftiga liljekonvaljen. Foto: IBL.

13. Temynta

 Temynta (Monarda didyma) är trots sitt namn inte en mynta och sprider sig inte. Används som te, gärna tillsammans med andra kryddväxter som riktiga myntor, citronmellis, cintronverbena. Vacker insektsdragare. De flesta kryddväxter kräver full sol och är torktåliga när de väl etablerat sig. Foto: IBL.
Temynta (Monarda didyma) är trots sitt namn inte en mynta och sprider sig inte. Används som te, gärna tillsammans med andra kryddväxter som riktiga myntor, citronmellis, cintronverbena. Vacker insektsdragare. De flesta kryddväxter kräver full sol och är torktåliga när de väl etablerat sig. Foto: IBL.

14. Strutbräken

 Strutbräken (Matteuccia struthiopteris) De unga skotten uppskattad vårgrönsak i nordöstra U.S.A och östra Kanada där man kan bli serverad strutbräkensoppa i skolan. Skotten skördas små, 10-15 cm långa och innan bladen vecklat ut sig, bara några skott per planta för att inte försvaga växten. Skotten kokas i minst 15 minuter, kan användas som sparris, läggas in eller förvällas och frysas. Foto: IBL.
Strutbräken (Matteuccia struthiopteris) De unga skotten uppskattad vårgrönsak i nordöstra U.S.A och östra Kanada där man kan bli serverad strutbräkensoppa i skolan. Skotten skördas små, 10-15 cm långa och innan bladen vecklat ut sig, bara några skott per planta för att inte försvaga växten. Skotten kokas i minst 15 minuter, kan användas som sparris, läggas in eller förvällas och frysas. Foto: IBL.

15. Lungrot

 Lungrot (Chenopodium bonus-henricus) Unga skott, blad blomställningar och frön kan ätas men behöver tillagas. Blad som används som spenat kan skördas hela säsongen och är även goda under blomning, blomställningarna används som broccoli och frön som quinoa som är en släkting. Tillsammans med brännässlan den mest näringsrika grönsaken vi kan odla i vårt klimat. Robust och tålig växt som behöver god trädgårdsjord och jämn vattning. Foto: IBL.
Lungrot (Chenopodium bonus-henricus) Unga skott, blad blomställningar och frön kan ätas men behöver tillagas. Blad som används som spenat kan skördas hela säsongen och är även goda under blomning, blomställningarna används som broccoli och frön som quinoa som är en släkting. Tillsammans med brännässlan den mest näringsrika grönsaken vi kan odla i vårt klimat. Robust och tålig växt som behöver god trädgårdsjord och jämn vattning. Foto: IBL.

16. Korogi

 Korogi (Stachys affinis) Kolhydratrika delikatessknölar som skördas hela vintern så länge det går att gräva. Äts råa eller tillagade i wok och gryta. Tappar smak om de skalas och bör kokas 6-7 minuter i lättsaltat vatten för att bevara sin krispighet. Foto: IBL.
Korogi (Stachys affinis) Kolhydratrika delikatessknölar som skördas hela vintern så länge det går att gräva. Äts råa eller tillagade i wok och gryta. Tappar smak om de skalas och bör kokas 6-7 minuter i lättsaltat vatten för att bevara sin krispighet. Foto: IBL.

Läs också: Änglamark i påse: Blomsternytt som ger rabatten ängskänsla

10 steg till en välgjord bädd

Att anlägga en helt ny bädd på gräsmark kan vara ett rätt mastigt arbete. Eftersom den ska fungera länge är underarbetet och platsen viktig, men i gengäld krävs sen minimal skötsel.

Så här gör Philipp Weiss.

1. Märk ut gångarna som bör vara minst 50 cm breda. Märk också ut bäddarna, ej bredare än 120 cm.

2. Luckra svålen på den blivande odlingsbädden så att jorden syresätts.

3. Gräv bort matjordslagret från gångarna och sprid jorden över bäddarna. Det blir en nersänkt gång runt landet som hindrar omgivande rotsystem att ta sig in och gör att bädden värms upp fortare på våren.

4. Luckra en gång till och blanda med kompost eller gödsel.

5. Täck med kartong, wellpapp eller dagstidningar för att kväva ogräset. Täck även gångarna om du vill ha dem ogräsfria. Komplettera med ett lager halm, löv, ensilage eller flis ovanpå.

6. Låt gärna bädden vila en säsong innan plantering så att rotogräs hinner kvävas.

7. Använd välrotade plantor. De har lättare att etablera sig. Låt dem dra i vatten först tills de är genomfuktade. Vårplantering är att föredra i kallare delar av landet annars går höstplantering lika bra.

8. Gör ett hål i täckmaterialet lika stort som plantan, plantera och fyll igen, dra tillbaka täckmaterialet. Ge plantorna gott om plats. De ska ju stå där länge och kunna breda ut sig. Vattna och fortsätt vattna om det är torrt de första månaderna.

9. Gröngödsla med gräs, blast och vallört mellan plantorna nån gång per säsong. Gödselvattning ett par gånger under växtperioden ger också bra skjuts. Gå aldrig i bäddarna! De behöver vara porösa för att rötterna ska få syre.

10. På hösten är det bra att låta döda växtdelar stå kvar. Många är värdefulla för övervintrande insekter. Klipp ner på våren och lägg som täckning mellan plantorna. Det blir mat åt mikroorganismerna.

Hitta frön och plantor

Föreningen Sesam: Ideell förening med målsättning att bevara mångfald och kulturväxter.

Impecta: Brett frösortiment med många fleråriga grönsaksväxter.

Odlarglädjens plantskola: Har en hel del fleråriga grönsaker i sitt sortiment.

Permakultur Stjärnsunds Plantskola: Liten plantskola med inriktning på nyttoväxter.

Ramslök by Malena: Säljer ramslök och ramslöksprodukter.

Efferus frø: www.efferus.no Brett sortiment av fröer och plantor.

Agroforestry Research Trust: Specialiserade på fleråriga nyttoväxter.

Edulis: Brett sortiment och egen kategori för fleråriga ätbara växterLäs också: Anlägg din egen örtagård – det är enklare än du tror

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen