Skoterbion i Gunnarsbyn - lockar långväga filmälskare
I Gunnarsbyn håller man inte bara liv i den klassiska biotraditionen. Nu har man tagit ett helt unikt grepp – drive-in-bio för snöskotrar. Under två dagar arrangerades den spännande biosatsningen och nu tittar man framåt – mot en snöfilmsfestival.
När solen börjar sjunka ner bakom trädtopparna tänder Kenneth Strand grillen. Snart kommer hamburgarna att ligga sida vid sida på glödbädden i väntan på att hamna i handen på någon hungrig biobesökare.
Läs också: Så ska du byta däck
När de första snöskoteråkarna kör in på den snöbelagda fotbollsplanen brinner marschaller längs vägen. Det är den första helgen i mars och det är premiär i byn för skoterbio. Det är minus sex grader kallt och vindstilla och i takt med att månljuset ökar i styrka anländer den ena biobesökaren efter den andra till området.
– I kväll har vi valt att visa ”Skriet från vildmarken”. Vi tycker att det är en passande film att visa en sådan här kväll, säger Jonas Gejke som är ledamot i Folkets Hus styrelse.
Från Nairobi till Gunnarsbyn
Efter 25 år i Nairobi i Kenya flyttade Jonas Gejke till Norrbotten tillsammans med sin familj. Nu bor de i Gunnarsbyn sedan cirka två år. Folkets Hus-föreningen i Gunnarsbyn är driftig och livaktig och blev i fjol också vald till Årets biograf inom Folkets Bio.
Byn med blott 160 invånare har också klarat av att ta steget från analogt till digitalt. En investering som den lilla föreningen rodde i land trots att det handlade om nästan ofattbara 700 000 kronor för att byta ut den gamla anläggningen mot ny teknik.
Härligt vinterväder
De nöjer sig ändå inte där.
Jonas Gejke var med när idén om drive-in-bio för snöskotrar föddes.
– Jag gillar ju det här sättet att se film på och har också sett film utomhus på några olika platser i världen men då har det handlat om att man har kommit dit med bilen. Nu ville vi göra det här på vårt sätt, säger han.
Och de gör det verkligen på sitt sätt fullt ut.
– Det känns härligt att vi nu får genomföra det och vi får ju ett helt underbart vinterväder, säger Gejke och blickar upp mot stjärnhimlen.
Galen idé som blir verklighet
Peter Törnblom från Dalarna har under de senaste femton året rest runt och visat bio utomhus. Nu har han och hans kollega kallats in med den specialutrustning som krävs för att genomföra en sådan här filmvisning.
Han är helt lyrisk över idén med snöskoterbio:
– Det här är en härligt galen idé som jag älskar. Drive-in-skoterbio. Det blir inte mer Norrland än så här, säger han och skrattar gott.
Bioduk gjord av snö
Bioduken är i själva verket en sex meter hög och tio meter bred mur i snö. Tillsammans med Peter Törnbloms utrustning är det allt som behövs för att skapa biomagi under bar himmel.
Niklas Berglund bor utanför Kalix och han kom dit tillsammans med Madelene Bodlund och deras tioåriga dotter Elsa Bodlund.
– Jag tycker att det är mysigt. Kvällen innan var jag med pappa på rävjakt i vakkojan på ön där vi har stuga. Det är också mysigt men då sov jag nästan hela tiden, berättar dottern Elsa och ler.
Läs också: Projektet i Kaxås välkomnar 28 nya bybor
Körde åtta mil från Kalix
Hon har fått vara med sina föräldrar på en rad olika utomhusaktiviteter året runt och Niklas Berglund tvekade inte att köra de åtta milen från Kalix.
– Vi hade gärna kommit med skoter men det blev lite väl lång så vi tog bilen i stället, säger han.
Nu sitter de bänkade på första parkett och Elsa har krupit in i en sovsäck för att inte frysa.
– Här inne är det varmt och skönt. Jättemysigt, säger hon och rättar till sin fina pälsmössa.
Smids planer på en snöfilmsfestival
När bion är slut startas snöskotrarna upp. De flesta lämnar området med inte alltför frusna leenden på läpparna.
– Lagom kallt, vindstilla, i stort sett fullmåne och stjärnklart. Det går ju inte att få en finare vinterkväll än så här. Vi ångrar då inte att vi åkte hit, säger Niklas Berglund.
Det kom över hundra betalande besökare och redan nu går människorna i den så innovativa och uppfinningsrika Folket Hus-föreningen i Gunnarsbyn med nya planer.
– Vi vill gärna spinna vidare på det här och kanske göra en hel snöfilmsfestival. Eller så en vinterfestival i bygden där skoterbion ingår som en del, säger Jonas Gejke.
Läs också: Lokala eldsjälar håller liv i biografen
Så här gör man skoterbio
• En månad innan började lokala entreprenörer att samla snö till en stor snömur. Den fick sedan bli bioduk.
• Den enda riktiga utomhusbioanläggning som finns i landet ägs av Folkets Hus och Parker och är stationerad i Dalarna. De kom upp och skötte visningen.
• Det hela har finansierats med bidrag från bland andra Bodens kommun. Företag med lokal anknytning har också hjälpt till genom att köpa reklam.
• Det här var också ett samarbete mellan flera olika föreningar i bygden. Bland annat var skoterklubben och sportklubben också involverade.
Fakta Gunnarsbyn
Antal boende: Cirka 160 personer men bygden består av många små livskraftiga byar.
Ligger: I Boden kommun fyra mil upp längs Råneå älvdal.
Här finns: En liten byskola 1-6 (Älvskolan), en lanthandel och flera färska företag som arbetar med turism av något slag. Här finns också kyrka, yogastudio, gym, rättvisehandel, scouter, lantgårdar, Folkets Hus samt en rad andra företag och föreningar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.