Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 mars 2020

Skoterbion i Gunnarsbyn - lockar långväga filmälskare

Gunnarsbyn

I Gunnarsbyn håller man inte bara liv i den klassiska biotraditionen. Nu har man tagit ett helt unikt grepp – drive-in-bio för snöskotrar. Under två dagar arrangerades den spännande biosatsningen och nu tittar man framåt – mot en snöfilmsfestival.

 Drive-in-skoterbio. Ja, det är så den kallas, utomhusbion i Gunnarsbyn där man kan köra in med sin snöskoter för att se på film under bar himmel.
Drive-in-skoterbio. Ja, det är så den kallas, utomhusbion i Gunnarsbyn där man kan köra in med sin snöskoter för att se på film under bar himmel. FOTO: Joakim Nordlund

När solen börjar sjunka ner bakom trädtopparna tänder Kenneth Strand grillen. Snart kommer hamburgarna att ligga sida vid sida på glödbädden i väntan på att hamna i handen på någon hungrig biobesökare.

Läs också: Så ska du byta däck

När de första snöskoteråkarna kör in på den snöbelagda fotbollsplanen brinner marschaller längs vägen. Det är den första helgen i mars och det är premiär i byn för skoterbio. Det är minus sex grader kallt och vindstilla och i takt med att månljuset ökar i styrka anländer den ena biobesökaren efter den andra till området.

– I kväll har vi valt att visa ”Skriet från vildmarken”. Vi tycker att det är en passande film att visa en sådan här kväll, säger Jonas Gejke som är ledamot i Folkets Hus styrelse.

 Niklas Berglund, Elsa Bodlund och Madelene Bodlund hade åkt åtta mil enkel väg med bil från Kalix för att vara med om den historiska filmhelgen.
Niklas Berglund, Elsa Bodlund och Madelene Bodlund hade åkt åtta mil enkel väg med bil från Kalix för att vara med om den historiska filmhelgen. FOTO: Joakim Nordlund

Från Nairobi till Gunnarsbyn

Efter 25 år i Nairobi i Kenya flyttade Jonas Gejke till Norrbotten tillsammans med sin familj. Nu bor de i Gunnarsbyn sedan cirka två år. Folkets Hus-föreningen i Gunnarsbyn är driftig och livaktig och blev i fjol också vald till Årets biograf inom Folkets Bio.

Byn med blott 160 invånare har också klarat av att ta steget från analogt till digitalt. En investering som den lilla föreningen rodde i land trots att det handlade om nästan ofattbara 700 000 kronor för att byta ut den gamla anläggningen mot ny teknik.

 Madelene Bodlund från Kalix hade bara gott att säga om arrangemanget.
Madelene Bodlund från Kalix hade bara gott att säga om arrangemanget. FOTO: Joakim Nordlund

Härligt vinterväder

De nöjer sig ändå inte där.

Jonas Gejke var med när idén om drive-in-bio för snöskotrar föddes.

– Jag gillar ju det här sättet att se film på och har också sett film utomhus på några olika platser i världen men då har det handlat om att man har kommit dit med bilen. Nu ville vi göra det här på vårt sätt, säger han.

Och de gör det verkligen på sitt sätt fullt ut.

– Det känns härligt att vi nu får genomföra det och vi får ju ett helt underbart vinterväder, säger Gejke och blickar upp mot stjärnhimlen.

 Över hundra människor kom till den historiska filmkvällen i Gunnarsbyn när filmatiseringen av Jack Londons klassiker ”Skriet från vildmarken” visades.
Över hundra människor kom till den historiska filmkvällen i Gunnarsbyn när filmatiseringen av Jack Londons klassiker ”Skriet från vildmarken” visades. FOTO: Joakim Nordlund

Galen idé som blir verklighet

Peter Törnblom från Dalarna har under de senaste femton året rest runt och visat bio utomhus. Nu har han och hans kollega kallats in med den specialutrustning som krävs för att genomföra en sådan här filmvisning.

Han är helt lyrisk över idén med snöskoterbio:

– Det här är en härligt galen idé som jag älskar. Drive-in-skoterbio. Det blir inte mer Norrland än så här, säger han och skrattar gott.

 Det här är snöväggen som fick tjäna som bioduk.
Det här är snöväggen som fick tjäna som bioduk. FOTO: Joakim Nordlund

Bioduk gjord av snö

Bioduken är i själva verket en sex meter hög och tio meter bred mur i snö. Tillsammans med Peter Törnbloms utrustning är det allt som behövs för att skapa biomagi under bar himmel.

Niklas Berglund bor utanför Kalix och han kom dit tillsammans med Madelene Bodlund och deras tioåriga dotter Elsa Bodlund.

– Jag tycker att det är mysigt. Kvällen innan var jag med pappa på rävjakt i vakkojan på ön där vi har stuga. Det är också mysigt men då sov jag nästan hela tiden, berättar dottern Elsa och ler.

Läs också: Projektet i Kaxås välkomnar 28 nya bybor

Körde åtta mil från Kalix

Hon har fått vara med sina föräldrar på en rad olika utomhusaktiviteter året runt och Niklas Berglund tvekade inte att köra de åtta milen från Kalix.

– Vi hade gärna kommit med skoter men det blev lite väl lång så vi tog bilen i stället, säger han.

Nu sitter de bänkade på första parkett och Elsa har krupit in i en sovsäck för att inte frysa.

– Här inne är det varmt och skönt. Jättemysigt, säger hon och rättar till sin fina pälsmössa.

 Tioåriga Elsa Bodlund från Kalix trivdes som fisken i vattnet.
Tioåriga Elsa Bodlund från Kalix trivdes som fisken i vattnet. FOTO: Joakim Nordlund

Smids planer på en snöfilmsfestival

När bion är slut startas snöskotrarna upp. De flesta lämnar området med inte alltför frusna leenden på läpparna.

– Lagom kallt, vindstilla, i stort sett fullmåne och stjärnklart. Det går ju inte att få en finare vinterkväll än så här. Vi ångrar då inte att vi åkte hit, säger Niklas Berglund.

Det kom över hundra betalande besökare och redan nu går människorna i den så innovativa och uppfinningsrika Folket Hus-föreningen i Gunnarsbyn med nya planer.

– Vi vill gärna spinna vidare på det här och kanske göra en hel snöfilmsfestival. Eller så en vinterfestival i bygden där skoterbion ingår som en del, säger Jonas Gejke.

Läs också: Lokala eldsjälar håller liv i biografen

Så här gör man skoterbio

• En månad innan började lokala entreprenörer att samla snö till en stor snömur. Den fick sedan bli bioduk.

• Den enda riktiga utomhusbioanläggning som finns i landet ägs av Folkets Hus och Parker och är stationerad i Dalarna. De kom upp och skötte visningen.

• Det hela har finansierats med bidrag från bland andra Bodens kommun. Företag med lokal anknytning har också hjälpt till genom att köpa reklam.

• Det här var också ett samarbete mellan flera olika föreningar i bygden. Bland annat var skoterklubben och sportklubben också involverade.

 Magnus Lidberg från Överstbyn parkerade i en skoterpulka där han också hade en liten värmare. Allt för att slippa att frysa.
Magnus Lidberg från Överstbyn parkerade i en skoterpulka där han också hade en liten värmare. Allt för att slippa att frysa. FOTO: Joakim Nordlund

Fakta Gunnarsbyn

Antal boende: Cirka 160 personer men bygden består av många små livskraftiga byar.

Ligger: I Boden kommun fyra mil upp längs Råneå älvdal.

Här finns: En liten byskola 1-6 (Älvskolan), en lanthandel och flera färska företag som arbetar med turism av något slag. Här finns också kyrka, yogastudio, gym, rättvisehandel, scouter, lantgårdar, Folkets Hus samt en rad andra företag och föreningar.

 Det fanns skyltar längs alla skoterleder i distriktet. Allt för att snöskoteråkande biobesökare skulle hitta rätt.
Det fanns skyltar längs alla skoterleder i distriktet. Allt för att snöskoteråkande biobesökare skulle hitta rätt. FOTO: Joakim Nordlund

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen