Skrämmas då och nu: Från smiskande tomtar till halloweenbus
BÖÖH! Blev du rädd nu? Nuförtiden firar många barn i Sverige den amerikanska traditionen halloween den 31 oktober, eller dagarna kring Allhelgona. Vissa ställer till med förargliga bus precis som i Usa. Här är några historiska dumheter vi i Sverige gjort – och historier vi tutat i barn för att skrämmas.
När höstmörkret sänker sig kan det vara dags att stanna upp och få lite perspektiv på saken.
Att skrämma, reta och ställa till med dumheter är något vi hållit på med i alla tider. Syftet har varit detsamma, bara medlen har växlat.
Här är några historiskt skrämmande exempel.
Stygga tomtar, bockar och troll
Storhelgerna har inte varit undantagna. Långt tillbaka skrämdes barnen med att julbocken skulle klappra in på sina lortiga klövar och ta dem i sin säck om de inte var snälla. Med tiden ersattes han med en styggsnäll tomte. Titta på gamla bokmärken, där har ofta tomten en säck med klappar och ett knippe ris att smiska stygga barn med.
I vissa delar av landet kunde påskkärringarna ha sällskap av troll när de knackade dörr. Ända fram till 1960-talet kunde pojkar gno in ansiktet i sot och haka på godisjakten som ett slags oknytt i bakgrunden.
Läs också: Halloween eller allhelgona – vad är skillnaden?
Blubb, blubb! Akta dig för näcken!
Före simskolornas tid hade vuxna för vana att skrämma barn med upphittade fenomen för att de skulle hålla sig i borta från vatten.
Skräcken för näcken skulle till exempel hålla barn från att leka vid strömmande, farligt vatten, simma på det djupa eller genom sjögräs. Näcken hade många namn. Han kallades till exempel för bäckamannen, forskarlen, älven eller böla-gubben.
Nu kommer vittran och tar dig!
Om näckens jobb var att kompensera för bristerna i simkunnighet var mylingen, vittran och skogsråets jobb att kompensera för dåligt lokalsinne.
I stället för att säga ”akta dig så att du inte går vilse” lät de vuxna oförmågan att hitta hem få formen av ett väsen som lockade bort och förvirrade.
Vittran vikarierade också för Näcken. Eftersom vittran också sades ha sina kor på botten av en skogstjärn var det säkrast att hålla sig borta därifrån också.
Spela hartsfiol och gnissla
En lång tråd fästs med en nål eller ett häftstift i fönsterbågen. Sedan gnids en bit harts mot tråden med ett fruktansvärt oljud som följd. Tanken var att skrämmas så att någon från huset skulle rusa ut och jaga. På köpet skadade man fönsterbågen, skrämde både stora och små samt klev ner stora delar av folks trädgårdar i mörkret.
När harts inte längre gick att hitta byttes den ut mot en bit frigolit som gneds mot rutan. Ljudet var snudd på olidligt, gnisslaren stod också oftast mitt i blomrabatten.
Läs också: Därför är det bra att julpynta tidigt!
Palla frukt/grönsaker
Glorifierad stöld om man ska hårdra och ingen kan med gott samvete påstå att de pallade för att de var så sugna på frukt och grönt. Poängen var inte att ta något gott att äta utan att bygga upp en stämning, att vara den busiga skuggan i en mörk trädgård som fick husägarna att gå i spinn.
Den pallare som blev jagad av en arg tant på cykel fick extra poäng av kamraterna. Gänget som pallade tänkte sällan så långt som att de faktiskt förstörde hela trädgårdsland med mat som folk odlat när de kladdade runt i mörkret.
Busringa eller busplinga
Att ringa och säga dumheter på telefon eller ringa på en dörr och springa iväg har alla ingredienser ett klassiskt idiotbus brukar ha. Just då och där verkar det fullständigt harmlöst men allt beror på vem man stör. Äldre som har svårt att röra sig eller svårt att höra eller små barn som inte förstår att det är bus till exempel.
De flesta som busat så här erkänner nog att de gärna ville att den utsatte skulle bli lite arg, sur eller förvirrad.
Röda och vita rosen-lekar
Det finns otaliga varianter, ofta hemsnickrade sådana, som alla går ut på att det finns två grupper som kämpar mot varandra. Ibland fanns det något pris att erövra, andra gånger fångade man varandra eller förstörde den andra gruppens högkvarter. De här lekarna kan urarta rejält när stämningen trissas upp.
Kladda och klottra
Det finns överallt, klottret. Gamla timmerhus från 1800-talet har klottret ristat med kniv medan dagens betongväggar får det ritat med sprejfärg eller pennor. Grunden är densamma. Poängen är att visa att man gör som man vill, även om någon annan blir sur. Någon tyckte just då att det var helt okej att ”pynta” någon annans saker med ett konstverk de inte bett om.
Läs också: Laga gott med höstens guldkorn pumpa!
Hockeymasken som blev stygg
Kommer ni ihåg när den första filmen i skräckserien ‘Fredag den 13:e’ kom? Det var i början av 1980-talet och filmskurken Jasons val av maskering blev skräckmode.
Plötsligt blev ett normalt skydd som användes i rinken laddat med skräck. Många som var barn på den tiden smög runt i en sån och skrämde livet ur en hel generation.
Fula halloween-bus
Kommer ni ihåg första tiden halloween firades i Sverige? Först var firandet ganska lugnt men snart urartade det med äggkastning, smällare i brevlådorna och utklädda spökfigurer som strök runt i folks trädgårdar och skrämde vettet ur barn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.