Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 juli 2017

Slå på tv:n! – Se världens cykelelit göra upp i Vårgårda

Vårgårda

Andra helgen i augusti går damernas världstour i cykling av stapeln i Vårgårda i Västra Götaland – och vackra bilder av svensk landsbygd kablas ut till miljoner tv-tittare över hela världen.

 I sommar samlas cykeleliten i Vårgårda, och tävlingarna direktsänds över hela världen.
I sommar samlas cykeleliten i Vårgårda, och tävlingarna direktsänds över hela världen. FOTO: Christer Hedberg

Den 11-13 augusti är det cykelfest i Vårgårda. Då körs två av världstourens deltävlingar i damcykling där. På fredagen ett lagtempo och på söndagen linjeloppet. Det senare livesänds i SVT 1, play och internationellt.

– Det betyder otroligt mycket för en så här liten kommun som vi, med 12 000 innevånare, att få synas på tv. Det blir fantastisk marknadsföring. Förra året hade vi 2,5 miljoner tittare internationellt och vi hoppas på ännu fler i år, säger Hans Jönsson, lantbrukare och ordförande i Cykelklubben i Vårgårda.

Helikoptrar cirkulerar

Filmandet på söndagen sker band annat via motorcyklar – och helikoptrar som cirkulerar över gårdarna runt Vårgårda. Förutom den sportsliga spänningen kommer tv-sändningen bjuda på bilder av landsbygden.

– Det blir väldigt fina landskapsbilder med vackra sjöar, rätt igenom lantbruksgårdar och fantastiskt mycket kyrkor.

Skapar vi-känsla

Runt 140 cyklister ur världseliten kommer vara på plats. Dessutom körs motionslopp och det ordnas festligheter. Allt hålls ihop tack vare 400 ideellt arbetande funktionärer.

– Det finns ett jätteengagemang. Det krävs för att driva något så här stort på en liten ort och det skapar en fantastisk vi-känsla. Det är lite av den lilla ortens möjlighet. Jag tror inte det är möjligt i de stora städerna idag att få till en sådan ideell uppställning som du kan få i en liten ort, jag tror att det är lite unikt.

Faktaruta

Från 9:20 och 4,5 timmar framåt den 13 augusti kan du titta på loppet hemma i soffan på SVT 1 och SVT play.

Läs också: Cykla säkert! 12 viktiga tips för bra cykelvett i trafiken

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen