Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 oktober 2021

Släng inte matrester i naturen - de kan sprida smitta

Ta hand om allt skräp när du varit ute i naturen, även matresterna. Annars kan det gå illa för djuren.

 Matrester
Matrester FOTO: Istock

Vi är ett naturälskande folk och enligt undersökningar så är var tredje person ute i naturen minst en gång i veckan året runt. De allra mest aktiva naturälskarna är personer mellan 55 och 74 år, de vistas i naturen allra mest enligt en undersökning från SCB.

Många är de som kombinerar utevistelsen med att laga eller äta mat men gör man det är det extra viktigt att man inte lämnar någonting kvar efter sig. Risken är annars att djur och natur far illa.

Att plocka med sig skräp och förvaringsemballage är en självklarhet men det är lika viktigt att se till att man inte lämnar kvar matrester, de kan i värsta fall skapa stora svårigheter för djuren i naturen.

Så här ska du hantera matrester när du äter i naturen.

Ta alltid med dig allt tillbaka

Det kan verka frestande att lämna rester av bröd eller kött till djuren men de kan fara illa av matresterna. Ha med en påse att ta matresterna i och släng i soptunnan eller komposten när du kommer hem.

Ta aldrig med dig chark och kött från andra länder ut i naturen

Den afrikanska svinpesten finns än så länge inte i Sverige men riskerar att komma hit om charkprodukter från andra länder kommer ut i naturen och äts av vildsvin eller andra djur. Alla typer av charkvaror med griskött som inte upphettats tillräckligt under tillverkningen kan bära på virus. Exempel på sådana produkter är kallrökta korvar och torkad skinka.

Läs också: Afrikansk svinpest – så stoppar du den

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen