Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2016

Små fiberföreningar drabbas av dagens bredbandsregler

Fiberföreningarna Arpnet och Bredband Tostarp uppmanades att söka pengar för utbyggnaden av bredband. Men efter det ändrades reglerna och mindre föreningar blir utan pengar.

FOTO: Rickard Nilsson

Skåningarna Mattias Carlsson i Östra Göinge och Kennet Nilsson i Svalöv har tidigare i år fått avslag två gånger på sina ansökningar om statligt bredbandsstöd efter flera års ideellt arbete i sina fiberföreningar.

Klar slutsats

Deras slutsats är klar: Små ideella fiberföreningar i verklig glesbygd med höga byggkostnader får inga statliga bidrag för att bygga bredband.

Dagens statliga bidragsregler gynnar riktigt stora sökande som har bolag med stora resurser bakom sig. Så har det blivit efter länsstyrelsens beslut i Skåne.

– För oss är det totalt omöjligt att bygga ut fibernät utan bidrag. Vår totala projektkostnad är 10,5 miljoner kronor, cirka 140 000 kronor per anslutning. 133 anslutna är beredda att betala 40 procent av denna kostnad, 56 000 kronor per anslutning, säger Mattias Carlsson, ordförande för Arpnet EF Fiberprojekt i Östra Göinge.

Uppmanades lämna ansökningar

Från september 2014 uppmuntrade länsstyrelsen i Skåne ideella föreningar att lämna in bidragsansökningar. Både Arpnet och föreningen Bredband Tostarp i Svalöv var då snabba att lämna in sina.

Men då var bidragsreglerna ännu inte beslutade och det gjordes inte förrän slutet av 2015. Dessutom justerades reglerna i etapper vilket irriterade fiberföreningarna.

– Vi började förstå att bidragsvillkoren var gjorda så att det var stora ansökningar som skulle få pengarna, säger Kennet Nilsson, projektledare i Bredband Tostarp.

Fick nej

De har också frågat Telia om utbyggnad men bredband men fick nej. Nu har Bredband Tostarp en total byggkostnad på tre miljoner för 25 anslutningar, 120 000 kronor per anslutning.

Svalövs kommun och Östra Göinge kommun ser båda dagens bidragsregler som ett problem för ideella fiberföreningar.

”Regelverket måste ändras”

– Det är vår bestämda uppfattning att det statliga regelverket för bredbandsbidrag måste ändras. Med dagens bidragsregler har lokala ideella fiberföreningar utan stöd av starka organisationer stora svårigheter att få ta del av det statliga bredbandsstödet, säger Tommy Johansson, bredbandssamordnare i Östra Göinge kommun.

Fiberprojekten i Svalöv och Östra Göinge hade tre till fyra gånger högre kostnad per anslutning, jämfört med de som fick bidrag av länsstyrelsen Skåne i år.

Byggkostnaden för de som fick bidrag var drygt 30 000 kronor till drygt 50 000 kronor per anslutning, jämfört med 120 000 och 140 000 kronor, för de som inte fick några bidrag.

Läs också: Nytt bredbandslarm: Glesbygden stor förlorare – igen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen