Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 maj 2017

Småbarnsmammans tuffa vägskylt satte broms på fartdårarna!

Bilisterna struntade helt i 30-skylten i villakvarteret! Tills småbarnsmamman Linn Bark gjorde en egen skylt som fick stopp på fartdårarna!

FOTO: Privat, IBL och Borlänge Energi

Man förstår att bilisterna hajar till när de ser Linn Barks hemsnickrade skylt. För det är en modell i naturlig storlek av hennes 4-årige son Oliver, iklädd galonisar och reflexväst.

Det som gör att ”farthindret” ser så levande ut är fotot av hans ansikte, klistrat på högst upp. På baksidan sitter ett foto av ansiktet på den äldre sonen Elliot, så att skylten ändrar utseende lite när man vänder på den.

Linn Bark som tröttnade på fortkörarna på familjens lugna villagata.
Linn Bark som tröttnade på fortkörarna på familjens lugna villagata.

– Det var killarna själva som propsade på att det skulle vara ett foto och inte en teckning, berättar Linn.

Allt som behövdes i materialväg var ”gammal plywood, trasiga regnbyxor, en sönderklippt reflexväst”.

Skylten som får fartdårarna att sakta in!
Skylten som får fartdårarna att sakta in!

– Det är en klar skillnad. Folk kör mycket lugnare förbi här nu. Vi har två skolor och ett dagis i området och många föräldrar som skjutsar sin barn verkar tyvärr strunta i 30-skylten. Många kör betydligt fortare, säger  hon.

Linn som har två små söner, 4 och 6 år, har varit rädd för att lämna dem utan tillsyn i trädgården, trots att det är villakvarter som borde vara lugnt och ofarligt. I fall de glömmer mammas varningar och springer efter en boll ut på gatan, till exempel.

 

Många föräldrar runt om i landet känner samma oro för bilister som struntar i fartgränserna i villakvarter eller byar på landsbygden. Det märkte Linn när hon la upp en bild på sitt farthinder i Facebookgruppen Återbruka mera.

– Det blev som explosion av svar och reaktioner. Jag hade inte väntat mig en så stark respons, berättar hon.

Hemgjorda skyltar syns i många villakvarter och byar.
Hemgjorda skyltar syns i många villakvarter och byar.

Oron har lett till att en flora av hembyggda farthinder vuxit fram som ett desperat sätt att få fartdårarna att sakta ned. Allt från trehjulingar som står med ett hjul på vägkanten till strategiskt placerade blomlådor och egna varningsskyltar.

Blomlåda som är godkänd som farthinder, med reflexer bland annat. Foto: Borlänge Energi
Blomlåda som är godkänd som farthinder, med reflexer bland annat. Foto: Borlänge Energi

Men det kan vara olagligt att sätta upp egna farthinder på vägar och gator. Kolla först med din kommun, i många fall får man tillstånd att sätta upp till exempel godkända modeller av blomlådor som farthinder, till exempel.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen