Smart företagsidé: Odla tomater med hjälp av regnbågslax
Att kombinera växter och fisk i ett kretslopp är det senaste inom odling. I Härnösand blir man först på att satsa på detta i stor skala.
Det lyser i ett stort växthus utanför Härnösand. Det är just nu bara 200 kvadratmeter stort men det är en prototyp till det som så småningom ska bli Sveriges största kretsloppsanläggning – en anläggning på hela 4000 kvadratmeter.
Odlingen är självförsörjande och självrenande
Det helt självförsörjande och självrenande systemet ska generera 200 ton närodlade tomater och 20 ton regnbågslax.Och efterfrågan för tomaterna och laxen finns redan.
– De första tre årens produktion är redan uppbokad av en lokal grossist, säger Hugo Wikström, som är VD för Peckas Naturodlingar som ligger bakom det stora projektet.
600 000 aktier sålde slut direkt
Även intresset för de 600 000 nya aktierna var stort. De släpptes för att ge pengar till bygget av den nya anläggningen i Västernorrland (exakt plats ej klar ännu) och på att leta andra tänkbara platser i landet. 9,6 miljoner kronor blev det.
Vill utöka till större städer
– Nästa steg är att expandera i storstadsområdena med enheter som är 15-20 gånger större än den första. Allt vi producerar ska säljas i regionens livsmedelsbutiker, tanken är att det ska vara närodlat, säger Hugo Wikström.
Har gjort alla misstag redan
Företagets namn kommer från dess grundare, Per-Erik ”Pecka” Nygård, som har utvecklat kretsloppsodlingsmetoden under 20 år.
–Det innebär att vi redan har gjort alla nybörjarmisstag och förfinat en metod som vi vet fungerar, säger Hugo Wikström.
Akvaponi är hett bland odlare
Kretsloppsodling, akvaponi, är ett populärt sätt att odla även på hobbynivå. Men Peckas Naturodlingar har lyckats att översätta metoden till stor skala.
I korthet går det ut på att odla fisk och tomater i ett kretslopp. Fisken ger näring till tomaterna och växtbädden renar vattnet, som i sin tur går tillbaka till fisken. Fisken och tomaterna säljs lokalt, utan långa transporter.
Inga tillsatser eller utsläpp
–Inga tillsatser, gifter eller antibiotika behövs och odlingen ger inga som helst utsläpp, säger Hugo Wikström.
September 2017 ska anläggningen dra igång och i november säljs de första tomaterna därifrån.
Läs också: Recept på lättlagad lax – kolla här!