Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 april

Småskaliga producenter startade egen saluhall Burträsk

Burträsk

Den som vill smaka på det godaste som Västerbottens inland kan frambringa ska åka till Burträsk.

Här har lokala matproducenter gått samman och startat en egen saluhall.

 Tre av medlemmarna i Burträsk saluhall, Annika Lundström, Carina Nilhzon och Sture Andersson.
Tre av medlemmarna i Burträsk saluhall, Annika Lundström, Carina Nilhzon och Sture Andersson. FOTO: Susanne Lindholm

Termometern visar på minus 12 grader denna soliga vinterdag i Burträsk, en by i Skellefteå kommun som sjuder av liv.

Här finns förutom mataffärer och mejeriet där den berömda Västerbottenosten görs även skolor, dagis, vårdcentral, apotek och bibliotek – och en alldeles äkta saluhall.

Mitt i Burträsk

 Saluhallen ligger centralt i Burträsk, mittemot Coop - i den tidigare blomsteraffärens lokaler.
Saluhallen ligger centralt i Burträsk, mittemot Coop - i den tidigare blomsteraffärens lokaler. FOTO: Susanne Lindholm

Till det gamla trähuset mitt emot Coop, där det förr fanns en blomsterhandel lockas nu kräsna konsumenter som vill äta lokalproducerad mat.

Bakom disken i Burträsk saluhall arbetar den här dagen Annika Lundström. I en kyl visar hon upp smakprov på vad saluhallen har att erbjuda.

Det är korv från Järvtjärns utegrisar, rökt sik från Burträsk Deli, ost från Svedjans ost och hennes egen inlagda gurkor.

Läs också: Fyra unga bönder gör succé med egen lanthandel

 Saluhallens hyllor, kyldiskar och frysar är fyllda av närproducerat mathantverk av olika slag.
Saluhallens hyllor, kyldiskar och frysar är fyllda av närproducerat mathantverk av olika slag. FOTO: Susanne Lindholm

På disken finns hennes sylter och marmelader och kollegan Carina Nilhzons rabarberchutney och brända mandlar.

– De flesta produkter kommer från våra åtta medlemsföretag, men även andra kan välja att bli inlämningskund hos oss mot en högre provision, berättar Annika.

Hon och de andra medlemmarna turas om att jobba i saluhallen. Den är öppen tre dagar i veckan, torsdag, fredag och lördag förutom på sommaren och före stora helger som jul och påsk då den är öppen varje dag.

Delikatesser i hyllorna

 På hyllorna står närproducerade delikatesser, som saft, kex, bröd med mera
På hyllorna står närproducerade delikatesser, som saft, kex, bröd med mera FOTO: Susanne Lindholm

De olika delikatesserna är smakfullt utplacerade i butiken. En hylla är full av Annikas syltburkar och marmelader, en annan fylls av Carinas tunnbröd eller ”ljusugnsbröd” som det kallas här.

På ett bord står cellofanpåsar med prydligt förpackade kolakakor, brysselkex, hjortron- och hallongrottor och chokladkakor.

 Kräsna konsumenter kan välja och vraka bland exklusiva mathantverksprodukter i saluhallen.
Kräsna konsumenter kan välja och vraka bland exklusiva mathantverksprodukter i saluhallen. FOTO: Susanne Lindholm

I frysdiskarna finns ännu mer närproducerat, som nöt-, lamm- och fläskkött, hamburgare, hamburgerbröd, pitabröd och Västerbottenspajer.

– Många unga familjer kommer in och handlar här för att de är noga med vad de ger barnen för mat. Det är roligt att möta engagerade kunder som gärna ställer frågor om var produkterna kommer ifrån, säger Carina Nilhzon.

I dag är även Sture Andersson här, som var med och startade saluhallen. Han menar att dess styrka är att den kan erbjuda så många olika lokalproducerade produkter och visar flera diplom för olika utmärkelser som saluhallen har fått.

Morfars rökbastu

 Sture Andersson har ett rökeri (men den var översnöad just för tillfället. Här står han med en del produkter).
Sture Andersson har ett rökeri (men den var översnöad just för tillfället. Här står han med en del produkter). FOTO: Susanne Lindholm

Själv började han med att sälja rökt kött utanför Coop. Den hade han rökt i sin morfars rökbastu från 1940-talet i Grantjärn som Sture renoverade från grunden

Snart startade han sitt lilla företag, Burträsk Deli, och började sälja rökt kött och så småningom även varmrökt lax och sik.

När blomsteraffärens lokaler mitt emot Coop blev lediga dök idén upp om en saluhall upp, som flera bönder och mathantverkare snabbt nappade på

 Camilla Jonsson driver Järvtjärns utegrisar AB.
Camilla Jonsson driver Järvtjärns utegrisar AB. FOTO: Susanne Lindholm

Camilla Jonsson som driver Järvtjärns utegrisar, vars kött säljs i butiken, säger:

– Det är bra att kunna ha en gemensam säljkanal. Vi är starkare tillsammans än var och en för sig. Det visade sig också finnas en stor efterfrågan på lokalproducerad mat.

Hon har även en gårdsbutik på gården, en butik inne i Skellefteå och säljer även via rekoringar.

I dag säljer jag ungefär 20 procent via saluhallen, men den var starten för att jag över huvud taget skulle bli grisbonde, säger hon.

Föder upp lamm

 Burlins Lantgård Skråmträsk föder upp lamm av av köttraserna Texel och Oxford Down. Fåren kan välja att vistas inne eller ute sommar som vinter.
Burlins Lantgård Skråmträsk föder upp lamm av av köttraserna Texel och Oxford Down. Fåren kan välja att vistas inne eller ute sommar som vinter.

Ett annat medlemsföretag i saluhallen är Burlins Lantgård i Skråmträsk, där Eskil och Gunilla Burlin föder upp lamm. Köttet säljs både färskt och fryst i saluhallen.

– Vi förädlar också en del av köttet i Rusksele vid Vindelälven och har bland annat tagit fram Skråmträskburgaren. Huvuddelen av våra produkter säljs i saluhallen, men en del säljs också i handelsboden i Skråmträsk, säger Gunilla.

Läs också: Fjärdhundraland – 120 småföretagare i smart samarbete

 Lokala rökta delikatesser som från Burträsk Deli.
Lokala rökta delikatesser som från Burträsk Deli. FOTO: Susanne Lindholm

Några kunder kommer in till saluhallen den här kalla vinterdagen och fyller flera papperskassar med korvar och fryst kött.

– Det är roligt att se att vi ligger helt rätt i tiden. Intresset för lokalproducerat har förmodligen aldrig varit så stort som nu, säger Annika Lundström, medan hon betjänar den strida strömmen av kunder.

– Vi är starkare tillsammans än var och en för sig, säger Camilla Jonsson, ordförande i den ekonomiska föreningen Burträsk saluhall.

Fem mathantverkare i Burträsk saluhall

Carina bakar och lägger in

 Carina Nihlzon med tre av sina populära inläggningar av rabarber, rönnbär och lök.
Carina Nihlzon med tre av sina populära inläggningar av rabarber, rönnbär och lök.

Carina Nilhzon driver Bageriet i Kankbergm utanför Burträsk bakar framför allt, som tunnbröd, mjukkaka och pitabröd men gör även inläggningar av lokala råvaror som rabarberchutney, picklade rönnbär och lök.

 Carinas "ljusiugnsbröd", mjukkaka, och hamburgerbröd finns alltid i saluhallen.
Carinas "ljusiugnsbröd", mjukkaka, och hamburgerbröd finns alltid i saluhallen.

– Många unga familjer kommer in och handlar här för att de är noga med vad de ger barnen för mat. Det är roligt att möta engagerade kunder som gärna ställer frågor om var produkterna kommer ifrån, säger hon.

Camilla har utegrisar

 Camilla Jonsson vid skylten gårdsbutik, där hon säljer en del av gårdens griskött.
Camilla Jonsson vid skylten gårdsbutik, där hon säljer en del av gårdens griskött.

Camilla Jonsson driver Järvtjärns utegrisar, med cirka 180 grisar. De slaktas på Burträsk slakteri, därefter förädlar hon köttet på sitt företag Hembygdens Kött och Chark i Burträsk.

Grisarna får gå ute gått ute i stora hagar från mars till december, med möjlighet att gå in i en sommarladugård.

 Frisk luft och möjlighet att böka året om, grisarna är bara inne de kallaste vintermånaderna.
Frisk luft och möjlighet att böka året om, grisarna är bara inne de kallaste vintermånaderna.

Bara under de allra kallaste månaderna efter jul är de inomhus.

– Köttet blir fantastiskt gott när de är ute och rör sig hela tiden. Vi har många stamkunder som inte vill ha något annat fläskkött, säger Camilla.

Föder upp lamm i grannbyn

 Gunilla och Eskil Burlin föder upp lamm, i grannbyn Skråmträsk med cirka 30 tackor.
Gunilla och Eskil Burlin föder upp lamm, i grannbyn Skråmträsk med cirka 30 tackor.

Eskil och Gunilla Burlin på Burlins gård döer upp lamm och har ett 30-tal tackor av raserna Texel och Oxford Down. De kan gå ute året runt, är bara inomhus på nätterna vintertid.

– Det är lugna och fina köttrasfår som kan vistas ute året om. Lammen får gå med tackorna och de utfodras med foder från gården. På sommaren betar de på de öppna markerna intill huset, säger Gunilla Burlin.

 Tackorna och de större lammen kan gå ute året om, utom under vinternätterna.
Tackorna och de större lammen kan gå ute året om, utom under vinternätterna.

Lammen slaktas på Burträsk slakteri som bara ligger en kvarts bilresa bor. Köttet säljs som styckdetaljer och i förädlad from som Skråmträskburgare och rökt pålägg.

Sture driver Burträsk Deli

 Sture Andersson var med och grundade saluhallen och säljer rökt kött och fisk här.
Sture Andersson var med och grundade saluhallen och säljer rökt kött och fisk här.

Sture Andersson röker fläsk-, nöt- och älgkött och varmröker även lax och sik, i sin morfars gamla rökbastu från 1940-talet.

– Den hade stått oanvänd sedan han dog 1952 och mitten av 1990-talet började jag och min familj använda gården som sommarhus, säger han.

 Morfars gamla rökbastu från 1940-talet visade sig fungera perfekt efter att Sture rustade upp den.
Morfars gamla rökbastu från 1940-talet visade sig fungera perfekt efter att Sture rustade upp den.

– När jag hade tittat på rökbastun i drygt tio år bestämde jag mig för att lägga på ett nytt tak och renovera den. Jag testade att röka med alved i den och till min förvåning visade den sig fungera perfekt, berättar han.

Annika syltar traktens bär

 Annika Lundström förädlar traktens bär till sylt, marmelad och chutney.
Annika Lundström förädlar traktens bär till sylt, marmelad och chutney.

Annika Lundström driver företaget ”Annikas skafferi” där hon tar till vara vilda bär från trakten, som blåbär, hallon, lingon, hjortron, havtorn, tranbär och åkerbär.

 Annikas sylter gjorda av lokal, vilda bär som hjortron, åkerbär och hallon.
Annikas sylter gjorda av lokal, vilda bär som hjortron, åkerbär och hallon.

Dem gör hon sylt, marmelad och chutney av. Dessutom bakar västerbottenpajer av osten som tillverkar här i Burträsk.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen