Småskaliga producenter startade egen saluhall Burträsk
Den som vill smaka på det godaste som Västerbottens inland kan frambringa ska åka till Burträsk.
Här har lokala matproducenter gått samman och startat en egen saluhall.
Termometern visar på minus 12 grader denna soliga vinterdag i Burträsk, en by i Skellefteå kommun som sjuder av liv.
Här finns förutom mataffärer och mejeriet där den berömda Västerbottenosten görs även skolor, dagis, vårdcentral, apotek och bibliotek – och en alldeles äkta saluhall.
Mitt i Burträsk
Till det gamla trähuset mitt emot Coop, där det förr fanns en blomsterhandel lockas nu kräsna konsumenter som vill äta lokalproducerad mat.
Bakom disken i Burträsk saluhall arbetar den här dagen Annika Lundström. I en kyl visar hon upp smakprov på vad saluhallen har att erbjuda.
Det är korv från Järvtjärns utegrisar, rökt sik från Burträsk Deli, ost från Svedjans ost och hennes egen inlagda gurkor.
Läs också: Fyra unga bönder gör succé med egen lanthandel
På disken finns hennes sylter och marmelader och kollegan Carina Nilhzons rabarberchutney och brända mandlar.
– De flesta produkter kommer från våra åtta medlemsföretag, men även andra kan välja att bli inlämningskund hos oss mot en högre provision, berättar Annika.
Hon och de andra medlemmarna turas om att jobba i saluhallen. Den är öppen tre dagar i veckan, torsdag, fredag och lördag förutom på sommaren och före stora helger som jul och påsk då den är öppen varje dag.
Delikatesser i hyllorna
De olika delikatesserna är smakfullt utplacerade i butiken. En hylla är full av Annikas syltburkar och marmelader, en annan fylls av Carinas tunnbröd eller ”ljusugnsbröd” som det kallas här.
På ett bord står cellofanpåsar med prydligt förpackade kolakakor, brysselkex, hjortron- och hallongrottor och chokladkakor.
I frysdiskarna finns ännu mer närproducerat, som nöt-, lamm- och fläskkött, hamburgare, hamburgerbröd, pitabröd och Västerbottenspajer.
– Många unga familjer kommer in och handlar här för att de är noga med vad de ger barnen för mat. Det är roligt att möta engagerade kunder som gärna ställer frågor om var produkterna kommer ifrån, säger Carina Nilhzon.
I dag är även Sture Andersson här, som var med och startade saluhallen. Han menar att dess styrka är att den kan erbjuda så många olika lokalproducerade produkter och visar flera diplom för olika utmärkelser som saluhallen har fått.
Morfars rökbastu
Själv började han med att sälja rökt kött utanför Coop. Den hade han rökt i sin morfars rökbastu från 1940-talet i Grantjärn som Sture renoverade från grunden
Snart startade han sitt lilla företag, Burträsk Deli, och började sälja rökt kött och så småningom även varmrökt lax och sik.
När blomsteraffärens lokaler mitt emot Coop blev lediga dök idén upp om en saluhall upp, som flera bönder och mathantverkare snabbt nappade på
Camilla Jonsson som driver Järvtjärns utegrisar, vars kött säljs i butiken, säger:
– Det är bra att kunna ha en gemensam säljkanal. Vi är starkare tillsammans än var och en för sig. Det visade sig också finnas en stor efterfrågan på lokalproducerad mat.
Hon har även en gårdsbutik på gården, en butik inne i Skellefteå och säljer även via rekoringar.
I dag säljer jag ungefär 20 procent via saluhallen, men den var starten för att jag över huvud taget skulle bli grisbonde, säger hon.
Föder upp lamm
Ett annat medlemsföretag i saluhallen är Burlins Lantgård i Skråmträsk, där Eskil och Gunilla Burlin föder upp lamm. Köttet säljs både färskt och fryst i saluhallen.
– Vi förädlar också en del av köttet i Rusksele vid Vindelälven och har bland annat tagit fram Skråmträskburgaren. Huvuddelen av våra produkter säljs i saluhallen, men en del säljs också i handelsboden i Skråmträsk, säger Gunilla.
Läs också: Fjärdhundraland – 120 småföretagare i smart samarbete
Några kunder kommer in till saluhallen den här kalla vinterdagen och fyller flera papperskassar med korvar och fryst kött.
– Det är roligt att se att vi ligger helt rätt i tiden. Intresset för lokalproducerat har förmodligen aldrig varit så stort som nu, säger Annika Lundström, medan hon betjänar den strida strömmen av kunder.
– Vi är starkare tillsammans än var och en för sig, säger Camilla Jonsson, ordförande i den ekonomiska föreningen Burträsk saluhall.
Fem mathantverkare i Burträsk saluhall
Carina bakar och lägger in
Carina Nilhzon driver Bageriet i Kankbergm utanför Burträsk bakar framför allt, som tunnbröd, mjukkaka och pitabröd men gör även inläggningar av lokala råvaror som rabarberchutney, picklade rönnbär och lök.
– Många unga familjer kommer in och handlar här för att de är noga med vad de ger barnen för mat. Det är roligt att möta engagerade kunder som gärna ställer frågor om var produkterna kommer ifrån, säger hon.
Camilla har utegrisar
Camilla Jonsson driver Järvtjärns utegrisar, med cirka 180 grisar. De slaktas på Burträsk slakteri, därefter förädlar hon köttet på sitt företag Hembygdens Kött och Chark i Burträsk.
Grisarna får gå ute gått ute i stora hagar från mars till december, med möjlighet att gå in i en sommarladugård.
Bara under de allra kallaste månaderna efter jul är de inomhus.
– Köttet blir fantastiskt gott när de är ute och rör sig hela tiden. Vi har många stamkunder som inte vill ha något annat fläskkött, säger Camilla.
Föder upp lamm i grannbyn
Eskil och Gunilla Burlin på Burlins gård döer upp lamm och har ett 30-tal tackor av raserna Texel och Oxford Down. De kan gå ute året runt, är bara inomhus på nätterna vintertid.
– Det är lugna och fina köttrasfår som kan vistas ute året om. Lammen får gå med tackorna och de utfodras med foder från gården. På sommaren betar de på de öppna markerna intill huset, säger Gunilla Burlin.
Lammen slaktas på Burträsk slakteri som bara ligger en kvarts bilresa bor. Köttet säljs som styckdetaljer och i förädlad from som Skråmträskburgare och rökt pålägg.
Sture driver Burträsk Deli
Sture Andersson röker fläsk-, nöt- och älgkött och varmröker även lax och sik, i sin morfars gamla rökbastu från 1940-talet.
– Den hade stått oanvänd sedan han dog 1952 och mitten av 1990-talet började jag och min familj använda gården som sommarhus, säger han.
– När jag hade tittat på rökbastun i drygt tio år bestämde jag mig för att lägga på ett nytt tak och renovera den. Jag testade att röka med alved i den och till min förvåning visade den sig fungera perfekt, berättar han.
Annika syltar traktens bär
Annika Lundström driver företaget ”Annikas skafferi” där hon tar till vara vilda bär från trakten, som blåbär, hallon, lingon, hjortron, havtorn, tranbär och åkerbär.
Dem gör hon sylt, marmelad och chutney av. Dessutom bakar västerbottenpajer av osten som tillverkar här i Burträsk.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.