Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 april 2018

Snart fritt fram för gårdsförsäljning av alkohol

Nu finns det politisk majoritet för försäljning av alkohol direkt från gårdar och bryggerier. Om några veckor ska beslutet klubbas i riksdagen.

 Den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna är nu eniga om att låta bönder sälja även vin och öl direkt på sina gårdar.
Den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna är nu eniga om att låta bönder sälja även vin och öl direkt på sina gårdar. FOTO: Anders Good / IBL bildbyrå

De borgerliga allianspartierna har drivit frågan om att ge lokala producenter av alkoholhaltiga drycker möjlighet att också sälja dem direkt till besökare.

Det är Sverigedemokraterna som tagit ställning för förslaget och därmed blivit tungan på vågen som skapar majoritet i riksdagen.

”Viktigt för turismen”

– Detta är en viktig reform som ger jobb. Det finns redan nu en hel del restauranger som har tillstånd och som säljer egentillverkad alkohol. I många länder finns den här möjligheten och det betyder mycket för turismen, säger Lars Hjälmered (M), näringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

Läs också: Debatt – Gårdsförsäljning kan göra Sverige rikare

Han anser att det är anmärkningsvärt att inte regeringspartierna vill ställa sig bakom förslaget.

Verklighet om ett år

Inom några veckor ska förslaget klubbas i riksdagen. Därefter ska det utredas för att en konkret lösning ska formuleras. Om ett år kan gårdsförsäljning av alkohol bli verklighet.

– Vi tittar på andra länder, som Finland, och vill att frågan utreds vidare, säger Lars Hjälmered.

Läs också: Från fulfylla till findryck – den svenska alkoholens historia

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen