Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 maj 2017

Snart kan det bli lättare att bygga vid vatten

Delar av reglerna kring strandskyddet har varit otydliga, och tolkats olika i olika delar av landet. Nu kan de komma att lättas.

FOTO: Mostphotos

Reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (de så kallade LIS-reglerna) trädde i kraft i februari 2010 som en del av en större reform av strandskyddet.

Nu har regeringen gett Naturvårdsverket i uppgift att se över dem.

Kan lättas upp

– Det är möjligt att man skulle kunna lätta upp dem på något sätt utan att förstöra strandskyddet, säger Marie Larsson, handläggare på Naturvårdsverket.

LIS-reglerna ska göra det lättare att bygga i områden med god tillgång till stränder, samtidigt som ett attraktivt landskap ska bevaras och värdefulla naturmiljöer skyddas. Syftet är att hjälpa utvecklingen på landsbygden.

Funnits problem

Det har dock funnits problem kring reglerna, bland annat oklarheter som gett utrymme för olika tolkningar i olika delar av landet.

– De finns en otydlighet, och man har tolkat det olika i olika kommuner och länsstyrelser. Det tror jag är en viktig fråga. Vi måste hitta ett sätt att se på detta. En del kanske har gjort det onödigt krångligt för sig medan en del kanske inte följer lagen, det vet jag inte, säger Marie Larsson.

Enklare och billigare

Nu ska alltså Naturvårdsverket, i samarbete med berörda myndigheter, se över och föreslå ändringar i reglerna för att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder.

– Vi hoppas att vi kan hitta någonting som gör det något enklare och mindre kostnadskrävande att få till stånd att bygga med strandnära läge, utan att det blir så enkelt att vi bygger ut alla stränder. Det är viktigt att det blir en bra balans mellan landsbygdsutveckling, strandskydd och allemansrätt, säger Marie Larsson.

Den 31 augusti ska utredningen med förslag om förändringar överlämnas till regeringen.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen