Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Snattare möter butiksägare - slutar stjäla

Småstölder bland ungdomar är vanliga, visar en undersökning. När snattarna träffar butiksägarna minskar stöldbenägenheten.

FOTO: Istock

Stölder och snatterier är ett av de vanligaste brotten bland ungdomar, visar en tidigare skolundersökning från Brottsförebyggande rådet.

Polisen har ofta resursbrist och lägger ned nästan alla anmälningar om snatteri.

Ett sätt att komma tillrätta med stölderna är att förövarna får träffa brottsoffren, alltså butiksägarna.

Metoden används i Vibackeskolan på Alnön, där elever som snattar i den lokala Ica-affären och upptäcks av kamerorna får träffa butiksägaren.

Läs också: Expert på inbrott: 5 enkla knep för att stoppa tjuven

Får be om ursäkt

På mötet medverkar även rektor, fritidsledare och föräldrar. På mötet får snattarna en chans att be om ursäkt och att betala för sig, skriver Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– Det är svårt att sitta och se ICA-handlaren i ögonen och säga att det här tog jag med berått mod, säger Ingela Palmqvist Norberg, rektor på Vibackeskolan, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Direkt konfrontation ger bättre resultat och föräldrarna har varit positiva att delta, enligt henne.

Läs också: Dags att bomma igen sommarstugan? Det här ska du tänka på!

Bot – och bättring

Tanken är att det inte bara ska leda till bot, utan även till bättring.

Ingen elev som har upptäckts har snattat efter mötet, uppger fritidsledaren Katarina Bodin, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

– Det brukar vara fantastiska samtal. Att med en polis är kanske skrämmande, men att sitta och faktiskt se den som äger ICA-affären, är ju nästan ännu mer skrämmande, för det är ju faktiskt den man har tagit av, säger Katarina Bodin, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Läs också: Bibliotekarien: Jag vet vem som stal 30 nummer av Land

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen