Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 februari

Snö skapar gemenskap - lokala krafter bygger för framtiden

Utanför Råneå drivs den lilla slalombacken av bybor. Och i Niemisel högre upp i Råne älvdal har föräldrar precis byggt upp en hockeyrink av egen kraft. Lokala insatser ger hopp om en ännu ljusare framtid.

 Inte bara härligt med skidåkning, det är vackert också!
Inte bara härligt med skidåkning, det är vackert också! FOTO: Joakim Nordlund

Solen gnistrar och träden ligger inbäddade i snö och en liten grabb i femårsåldern har precis fått på sig slalomskidorna. Han får några uppmuntrande ord av sin mamma i det som ser ut att vara ett av karriärens första åk.

Han passeras av ett par andra som inte är särskilt mycket större men som ser ut att ha knäckt koden och som i dag kan åka hela vägen utan att ramla.

 Här kommer sjuåriga Freja Lindahl med två år yngre lillasystern Iris i tätt efter.
Här kommer sjuåriga Freja Lindahl med två år yngre lillasystern Iris i tätt efter. FOTO: Joakim Nordlund

Nere i liften står Oskar Hederyd och samspråkar med några föräldrar. Han bor bara ett par kilometer bort och han har själv två barn som har börjat åka utförsåkning här på Rånekölen.

– Det är fint att se kidsen åka. Att se hur de växer och blir duktigare. De som åker med sele nu susar snart fram här på egen hand. De lär sig snabbt och det här är också en perfekt backe att lära sig i, säger han.

Drivs ideellt med många inblandade

Backen drivs ideellt under Friluftsfrämjandets flagg och han tackade ja till ordförandeskapet för några år sedan.

– Det här är ju inte bara en backe utan också en viktig mötesplats. När man är här träffar man ju en massa olika människor, både barn och vuxna, säger han.

Under flera år var han lärare i Vitåskolan som då hade en friluftsprofil. I dag arbetar han som affärsutvecklare i kommunens norra del och engagemanget i Friluftsfrämjandet och i slalombacken är ett sätt att hålla kvar kontakten med framför allt de yngsta.

– Att vara runt ungarna ger så mycket. Under mina år som lärare i Vitå hittade vi ju på utomhusaktiviteter hela året. Det var en perfekt miljö både för mig som lärare och för barnen som gick där, säger han.

Luleå kommun stöttar

Förutom ett driftbidrag 55 000 kronor så hjälper Luleå kommun också till med pistningen av backen en gång i veckan.

– Det är den lilla hjälp vi får. Allt det här bygger ju nästan helt och hållet på ideellt arbete. Och vi vill ju så gärna att den här backen ska få finnas. Anledningen ser vi ju runt omkring oss nu, säger han och ser på alla barn, ungdomar och vuxna som är på väg upp i liften.

Ett liftkort kostar 50 kronor och det som säljs är mer eller mindre till självkostnadspris.

– Vi vill ha det så här familjärt. Enkelt och trivsamt. Samtidigt är ju alla välkomna så det här är ju en backe för alla. Hit kommer ju familjer från både Kalix och Luleå, säger han.

Byggt upp isrinken på nytt

Från toppen av backen kan blicken färdas norrut över älvdalen. Där kan man bland annat se siluetten av Snöberget två mil bort.

Inte långt från det berget ligger byn Niemisel där människorna har byggt upp den rink som kommunen rev.

Där har Tobias Lundmark och några andra föräldrar samlats för att åka skridskor tillsammans med barnen.

– När kommunen rev den gamla rinken och inte visade några tecken att ersätta sargen och belysningen tog vi själva tag i saken, berättar han.

Ett femtontal bybor har hjälpt till med byggnationerna av skridskobanan.

– Det är ju också tre lokala företag som har hjälpt till. Först har sargen hämtats i Luleå. Sedan har vi också fått fin hjälp att sätta upp lyktstolpar. Det har även varit en hel del traktorjobb under själva bygget, säger han.

Blivit en stor succé

Byns satsning på uterinken har blivit en succé.

– Det kan vara typ -26 grader och det lyste ändå där i två och en halv timme. Det är ju skitroligt att se. I veckan har det lyst där varje kväll och det gör ju att man mår gott inombords när man ser att det vi har åstadkommit tillsammans blir så uppskattat, säger Lundmark.

Sjuåriga Freja Lindahl åker förbi på ett ben.

– Jag har lärt mig det här. Vet du varför jag har så bra balans? Jo jag har åkt så mycket skidor, säger hon.

Sedan ger hon sig iväg med lillasyster tätt efter.

Skidspår sköts av byborna

Åker man ytterligare någon mil norrut finner man en längdåkningsverksamhet i byn Sörbyn som involverar många av de barn och ungdomar som bor där. Även där sköts spåren av intresserade bybor.

Oskar Hederyd berömmer initiativen i Niemisel och Sörbyn.

– Det är beundransvärt att det finns så många som vill lägga ner ett sådant här arbete. I mitt jobb möter jag så många människor som har det här härliga drivet att vilja skapa någonting. Det handlar både om entreprenörskap och om andra saker som kan komma allmänheten till gagn, säger han.

Fakta Rånekölen

Den drivs ideellt av föräldrar och bybor under Friluftsfrämjandets flagg. Luleå kommun bidrar med pistning samt ett driftbidrag på 55 000 kronor.

Backen är cirka 300 meter lång med en liten knapplift som de minsta kan åka i utan problem.

Stugan på toppen har under normala omständigheter toaletter och ett litet fik där man också kan värma sig.

Ett liftkort kostar 50 kronor och det som säljs är mer eller mindre till självkostnadspris.

Uppe på berget erbjuds också längdåkning och turåkning i en fin miljö.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen