Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 februari 2017

Snöbristen allvarligt hot mot svensk vinterturism

Snösäsongen har blivit en månad kortare i Södra Norrland, enligt klimatforskare på SMHI och nu riskerar snöbristen slå ut delar av vinterturismen. För flera hundspannsförare i Västerbotten har det redan hänt.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

– Vi har lite snö men det är katastrofalt lite och på senare år händer det att det spöregnar mitt i vintern. Men vi lever på hoppet, det säger Maria Gustafsson som driver företaget Aurora Borealis i Vindeln och är en av de företagare som kämpar mot det nyckfulla vintervädret.

Hon och hennes man Donald Eriksson har kört hundspann sedan 1993, då var det inga problem att köra i november – snön låg alltid tjock i drivor.

–  Så är det aldrig numera. Nu är vi tvungna att minska på antalet turer och sälja en del av hundarna. Det är tufft, det är ju våra kompisar. Det hade varit lättare att sälja tio skotrar, säger Maria.

Snöbristen har blivit ett allvarligt hot mot svensk vinterturism.
Förutsättningarna för vissa svenska hundspannsförare har förändrats, något som är tydligt om man jämför dessa bilder där Maria och Donald kör hundspann.

Vinterturism hotad

Västerbottens Länsturistchef Annika Sandström bekräftar att flera turismföretagare i Västerbotten, framför allt vid kusten och i inlandet, har problem med brist på kyla och snö.

– Hundspannsföretag upplever att det är svårt att få hållbara leder och svårt att veta om de kan leverera en tur vid ett visst datum eller inte, säger Annika Sandström.

Antalet dagar med snö tycks ha blivit 10-20 dagar färre sedan slutet av 1970-talet/början av 1980-talet. Störst är förändringen i södra Norrland där snösäsongen blivit nästan en månad kortare. Den naturliga variationen mellan snöfattiga och snörika år gör det svårare att upptäcka en trend därför vill inte Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI, tala om klimatförändringar.

– Om vi tittar på snödjupet i dag och jämför med vad som är normalt för mitten av februari, ser vi att det är ungefär 20-30 centimeter mindre snö än normalt i stora delar av landet. Möjligen med undantag för delar av fjällkedjan, säger Gustav Strandberg.

Jämtland varnar sportlovsfirare

Och det märks på många håll i vintersverige. Med bara en dryg vecka kvar till de svenska sportloven startar, larmar länsstyrelsen i Jämtland och om snöbrist på flera håll i Jämtlandsfjällen. Det är så mycket barmark, öppna bäckar och dåliga sjöisar i området att de varnar de som tänker ge sig ut. Och det råder skoterförbud på många håll.

Värst i södra Norrland

Många skidanläggningar söderut har haft mycket producerad snö i skidbackarna sedan många år tillbaka. Det berättar Linda Morell på Skistar och säger att de med den statistik de har, inte kan se någon tydlig trend om natursnötillgången har minskat.

– Natursnötillgången under de senaste 10 åren har gått lite upp och ner. En del år börjar vintern lite senare, i slutet november, och vissa år kan vi ha så mycket natursnö så det inte smälter tills cykelsäsongen startar, säger Linda Morell

Bruksvallarna i Härjedalen har alltid varit den naturliga och snösäkra platsen för alla längdskidentusiaster, känd för tidig snö. Härifrån sänds den svenska längdskidpremiären varje år i november. Men nu litar de inte på tillgången till natursnö utan satsade förra året på en ny stor snökanonanläggning.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen