Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 februari 2019

Snön lamslår Sverige – bönderna är snöröjningens hjältar

Sverige står i vinterskrud och snötäcket ligger över nästan hela landet. Besked om ytterligare snöfall innebär ännu fler arbetstimmar för de som röjer vägarna. Över 5 000 bönder extraknäcker som snöröjare vid sidan av lantbruket.

 En vanlig sidoverksamhet för landets bönder är att hjälpa till med snöröjningen.
En vanlig sidoverksamhet för landets bönder är att hjälpa till med snöröjningen. FOTO: iStock

Februari månad anlände med snö(o)väder i hela Sverige. Icke överraskande drabbas kollektivtrafik och flyg av inställda avgångar, och snöröjningen går på högvarv för att bana väg för trafiken.

Många bönder snöröjer

En vanlig sidoverksamhet för landets bönder är att hjälpa till med snöröjningen. Lantbrukaren Johan Sjöström är en av dem som är ute och plogar i områdena runt Gideå, norr om Örnsköldsvik.

– Det har i princip varit dygnet runt sedan i lördags. Det blir inte mycket sömn, men vi är några som kan byta av varandra och köra, säger Johan Sjöström, som driver en gård i Hattsjö.

Snöröjning som extrainkomst

Snöröjningsuppdragen är en välbehövlig extrainkomst under vinterhalvåret.

– Det är väl ett tecken att det inte går som det ska i lantbruket. Det börjar som extraknäck, sedan har det vuxit och blivit mer omfattande, en del i företagandet, säger Johan Sjöström.

Samtidigt tycker många att lönsamheten är för låg. Jourersättning för hela vinterns fem månader kan ligga runt 30 000 kronor, plus en timersättning som helt beror på vädret.

– Det är väl inte någon guldgruva direkt, men det är ett bra tillskott, tycker Johan Sjöström.

Läs också: För dåligt betalt ger färre snöröjare

Nytt snöoväder väntar

I större delen av mellersta och norra Norrland, samt i Norduppland och Gästrikland, är snödjupet nu mer än 50 centimeter. Inre Götaland och hela Svealand har över 30 centimeter snö.

Under måndagseftermiddagen väntas ett nytt snöväder som drar in över Västkusten med uppåt 10 centimeter blötsnö i Halland och delar av Västergötland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i området.

Det senaste dygnets besvärliga lågtryck drar sig sakta norrut över Finland och det ger fortfarande snöfall över norra Norrland, framför allt över kustlandet.

Under tisdagen passerar ett lågtryck med snöfall över Svealand och södra Norrland. Resten av veckan kan landets norra delar vänta sig ytterligare snö, medan det i söder faller som regn eller blötsnö.

Läs också: Trafikverket tänker om – nya initiativet ska lösa snöröjningskaos

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen