Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 maj 2018

Söderköpings byalag hotar Trafikverket med domstol

Byalaget i Söderköping ger inte upp. För att slippa ta över kostnader och ansvar för en fem kilometer lång väg tänker de försöka dra Trafikverket inför domstol.

 När Europaväg 22 ska dras förbi Söderköping vill Trafikverket lämna över ansvaret till de som bor där – men de fortsätter kämpa för att den gamla vägen ska fortsätta vara statlig.
När Europaväg 22 ska dras förbi Söderköping vill Trafikverket lämna över ansvaret till de som bor där – men de fortsätter kämpa för att den gamla vägen ska fortsätta vara statlig. FOTO: Mostphotos

I ungefär ett och ett halvt år har de boende protesterat mot Trafikverkets beslut att lämna över underhållet av länsväg 801 som går igenom Mariehov.

En anledning till att myndigheten vill släppa ansvaret är att Europaväg 22 ska dras förbi Söderköping.

Ansvaret för allmänna vägar förs över

– Det här är Davids kamp mot Goliat när det handlar om pengar. Vi har vår privatekonomi och staten har alla sina skattepengar att falla tillbaka på, säger Ingegerd Edman, ordförande i byalaget Drothem, till SVT Nyheter Öst.

Hon har tidigare berättat för Land att hon ser hur staten för över det totala ansvaret och underhållsbördan för allt fler länsvägar och allmänna vägar till enskilda fastighetsägare, lantbrukare och skogsägare på landsbygden.

Läs också: Staten vill överlämna 2 000 mil landsväg till privatpersoner

Crowdfunding ska betala rättegången

Byalaget räknar med att en rättegång kan kosta cirka en miljon kronor.

– Vi tänker oss en så kallad crowdfunding där vi går ut till allmänheten och ber om hjälp med välgörenhetspengar, säger Ingegerd Edman.

Skadeståndskrav vid dåligt vägunderhåll

Hon och de andra i byalaget är bland annat oroliga för att de skulle bli skadeståndsskyldiga om en olycka orsakas av dåligt underhåll. Det har Trafikverket ännu inget besked om.

– I och med att det inte tagits något beslut ännu så har vi inte kommit till den delen i processen, säger presschefen på Trafikverket, Bengt Ohlsson, till SVT Nyheter Öst.

Läs också: Trafikverket: ”Det kan bli kostnader och ansvar för de som tar över”

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen