Sollefteå BB förblir stängt – trots 22 extra miljoner
Västernorrlands landsting får 22 miljoner extra till förlossningsvården nästa år. Men någon nyöppning av förlossningsavdelningen i Sollefteå lär det inte bli fråga om.
BB-ockupanternas kamp för nära förlossningsvård fortsätter, och de har inga planer på att ge upp. I måndags mötte de sjukvårdsministern med över 20 000 namnunderskrifter mot nedläggningen av BB Sollefteå.
I regeringens höstbudget läggs 1 miljard extra på förlossningsvården i landet, varav 22 miljoner tillfaller Västernorrlands läns landsting, som Sollefteå sjukhus tillhör. Pengar som borde användas till att åter öppna sjukhusets förlossningsavdelning, anser många.
Klarar patienternas behov
Men det räcker med förlossningsenheterna i Sundsvall och Örnsköldsvik, enligt Ewa Back (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Landstinget Västernorrland.
– Vi ser att vi klarar patienternas behov utan en tredje enhet, säger hon.
Hur ska de nya pengarna användas?
Inget är ju beslutat ännu, men ett område som behöver förstärkas är neonatalvården, där vi har mycket besvärligt med personalförsörjningen. Sedan är ju kvinnohälsa en större fråga än just förlossning och där ser jag personligen ett område där det finns eftersatta behov.
Vad gör ni i landstinget för att kompensera för de långa avstånd som uppstått med nedläggningen i Sollefteå?
– Avstånden går ju inte att kompensera för, de är ju som de är, men ett väldigt spännande projekt är Barnmorska hela vägen, som vi kommer att utvärdera framöver.
Läs också: Debatt: Nu måste det vara slut på bilförlossningar och platsbrist!
Nytt forskningsprojekt
Ewa Back syftar på ett forskningsprojekt som startade i länet i vintras och som går ut på att samma barnmorska följer den blivande mamman från första besök på mödravården och ända till förlossningskliniken.
– Vi följer också upp med enkäter och arbetar för att den födande kvinnan ska få ett så bra omhändertagande som möjligt i samband med förlossningen. De signaler vi fått hittills har varit positiva, säger Ewa Back.
Vad vill du säga till de kvinnor i området kring Sollefteå som fortfarande är oroliga för det långa avståndet till förlossning?
– Jag tycker att man prata med sin barnmorska, berätta om sin oro och försöka förbereda sig så mycket man kan för att ha tillräcklig kunskap inför förlossningen.
Läs också: Ministern: Landstingen måste föra dialog med medborgarna