Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 januari 2019

Två år sedan Sollefteå BB lades ner – det händer nu

Beslut efter beslut har gått dem emot. Två år senare sitter ockupanterna i de gula västarna fortfarande i sjukhusets entré.

Budskapet är solklart: Protestaktionen är inte över förrän politikerna följer deras önskan – att öppna Sollefteå BB igen.

 Tusentals personer har varit med och ockuperat sjukhusentrén i Sollefteå – en protestaktion som ska tvinga regionpolitikerna att återinrätta BB.
Tusentals personer har varit med och ockuperat sjukhusentrén i Sollefteå – en protestaktion som ska tvinga regionpolitikerna att återinrätta BB. FOTO: IBL

Drygt 2 920 vaktpass har avverkats. Runt 2 900 personer har varit med och ockuperat sjukhusentrén i Sollefteå. Anledningen är numera känd bland de flesta.

– Sollefteås sak är Sveriges sak. Det är en livsviktig kamp, säger Linda Selin, styrelserepresentant i ideella föreningen Ådalen 2017 (obs: extern länk).

Två år av ockupation på Sollefteå BB

Att lägga ner BB i Sollefteå var ett beslut som togs av Västernorrlands landsting hösten 2016, i syfte att spara pengar. Kvinnor i Sollefteå som ska föda barn behöver nu åka minst 10 mil till BB i Örnsköldsvik eller Sundsvall, en omständighet som skapar stor oro och osäkerhet. Välkänt i samband med besparingen blev ABF:s initiativ att anordna kurser i bilförlossning.

Två år har nu gått sedan nedläggningen, och lika länge har sjukhuset ockuperats. Men kampen för att få tillbaka BB slutar inte här – nu är målet att nå upp till 3 000 ockupanter.

– Det är viktigt att vi blir starkare och att vi blir fler. Vi sitter till nästa val om vi behöver. Vi måste fortsätta eftersom vi ser hur folk far illa, säger Linda Selin.

 Linda Selin tillsammans med ockupanter på Sollefteå sjukhus.
Linda Selin tillsammans med ockupanter på Sollefteå sjukhus. FOTO: Privat

Socialdemokraterna tappar väljare

Turerna kring Sollefteå sjukhus har splittrat Socialdemokraterna i länet, och partiet tappade 13 procent av sitt väljarstöd efter valet 2018. Sven-Göran Johansson (S), som är ledamot i Sollefteås kommunfullmäktige, står bakom ockupanterna.

– Kan man fortsätta hålla i gång så ska man göra det. Det irriterar ju regionstyrelsen. Men politikerna har svårt att ändra sig, för det skulle vara ett nederlag, en förlust, säger Sven-Göran Johansson.

Utöver de nedlagda verksamheterna på Sollefteå sjukhus hotas nu även två hälsocentraler i länet av nedläggning.

– Det som händer är allvarligt för glesbygden, det är inte lika vård för alla. Glesbygden utarmas, det är fruktansvärt. I stället för att satsa på glesbygden så gör de tvärtom, säger Sven-Göran Johansson.

Läs också: Sollefteås folkägda vårdcentral riskerar konkurs

Hopp om akutkirurgin tillbaka

Tvåårsdagen firas genom att uppmärksamma ockupanter och ge information hur nedläggningen har påverkat hela länet.

– Det har blivit ett högt tryck i hela länet, vårdköerna ökar och patientsäkerheten är sämre, säger Linda Selin.

Ett gott besked har i alla fall kommit under de två åren. Majoriteten vill undersöka möjligheten till att Sollefteå sjukhus ska få tillbaka sin akutkirurgi på dagtid.

– Det är en bra start. Akutkirurgi är livsviktigt. Men det är också BB, säger Linda Selin.

Land har även pratat med Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande i Region Västernorrland, som öppnar för dialog.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen