Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 januari 2018

Sollefteå kommun ville stoppa nedskärningar vid sjukhus – kritiseras för lagbrott

När Sollefteå kommun lade pengar på en kampanj för att stoppa nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus agerade kommunen utanför lagen, anser kritiker.

FOTO: Mostphotos

Nedläggningen av BB Sollefteå har lett till omfattande protester. Kommunen har hakat på och drivit en kampanj där affischer och kampanjknappar har tryckts upp för skattepengar, skriver SVT Nyheter. Affischerna har illustrerats med hjärtan och texter om att ”Vi står bakom Sollefteå sjukhus”.

Budskapet har gått fram i medierna och fått ett starkt folkligt stöd. Sjukhuset har ockuperats och ekonomiska föreningar har bildats för att ta över sjukhusets BB. Beslutet om nedläggning har ändå stått fast från landstinget.

Samtidigt anklagas kommunen för att bryta mot kommunallagen. Lagen tillåter inte att kommunen engagerar sig i sådant som inte ingår i uppdraget.

– Kommunen ska ägna sig åt sin verksamhet och det ska man inte blanda ihop med det som ska skötas av andra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Regeringsrätten ansåg i ett rättsfall från 1993 att det var ett lagbrott när Malmö stad drev kampanj för att Öresundsbron skulle byggas, berättar han.

Läs också: Över 20 000 har skrivit på för BB i Sollefteå

”Inte gjort fel”

Men kommunalrådet Åsa Sjödén i Sollefteå anser ändå inte att kommunen har gjort fel. Detta trots att kampanjen resulterat i fakturor på 85 000 kronor, enligt Uppdrag Granskning.

– Jag vet att kommunen bekostat det men jag vet också att det fanns ett oerhört stort tryck inifrån organisationen, från medarbetare och från medborgare att vi från kommunen skulle vara tydliga att vi ställde oss bakom personalen på sjukhuset, säger hon till SVT Nyheter.

Onsdag den 10 januari kl 20 sänds Uppdrag gransknings reportage Sjukhusstriden i Sollefteå i SVT1 och SVT Play.

Läs också: Sollefteå BB förblir stängt – trots 22 extra miljoner

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen