Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 oktober 2018

Sollefteås folkägda vårdcentral riskerar konkurs

I Sollefteå finns landets enda folkägda vårdcentral, men stora bankskulder gör nu att den är starkt hotad.

 Den 20 december 2017 öppnade den medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå kommun. Nu har den fyra miljoner kronor i skulder.
Den 20 december 2017 öppnade den medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå kommun. Nu har den fyra miljoner kronor i skulder. FOTO: Sollefteå vårdcentral

När landstinget i Västernorrland lade ned vårdinrättningen i fjol tog invånarna i kommunen över. Men en banskuld på cirka fyra miljoner har släpat med från investeringar som gjordes vid starten. I december i fjol öppnade den medlemsägda vårdcentralen.

I onsdags i förra veckan frös banken tillgångarna för den ekonomiska förening som driver vårdcentralen, Vård och omsorg i Norrland, Voon. I torsdags startades en insamling av pengar för att rädda föreningen.

Över en miljon på 3 dagar

Redan första dygnet skänktes en halv miljon kronor.

– Från torsdag till söndag kväll har det kommit in 1,2 miljoner kronor plus lånelöften. Det är en fantastisk bedrift. Nästan alla pengar kommer från privatpersoner, säger Per Rosengren Gybo, en av de engagerade andelsägarna.

Om de inte lyckas samla in de fyra miljoner kronor som saknas kan föreningen behöva begära sig själv i konkurs. Styrelsens plan var egentligen att göra det redan i dag, måndag.

Läs också: Glesbygdskommuner lockar vårdpersonal med 100 000 kronor i bonus

Respit på 3 månader

– Nu blir det ett försök till rekonstruktion av föreningen på onsdag. Om den går igenom så får vi tre månader på oss att göra åtgärder för att räta upp situationen. Så vi hoppas på den, säger Per Rosengren Gybo.

Vårdcentralen ska försöka få fler patienter att lista sig och ett sparprogram som ska minska de årliga kostnaderna med 3,5 miljoner kronor har dragits i gång sedan tidigare.

– Det finns pengar för att driva verksamheten vidare, det här är en tillfällig kris. Med det engagemang som finns så tror jag att det här kommer att gå, säger Per Rosengren Gybo.

Läs också: Nytt hopp för BB i Sollefteå

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen