Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juli 2019

Britta Marakatt-Labba broderar samernas historia

Hennes 24 meter långa broderi med samernas historia blev det internationella genomslaget. Nu sommarpratar bildkonstnären Britta Marakatt-Labba i P1 – om uppväxten, konsten och det förändrade samhällsklimatet.

 Britta Marakatt–Labba sommarpratar i P1 den 19 juli.
Britta Marakatt–Labba sommarpratar i P1 den 19 juli. FOTO: Frida Jareteg

Britta Marakatt-Labba, 68, växte upp i en renskötarfamilj i Saarivuoma Sameby och är i dag verksam i Övre Soppero. Sedan 1978 har hon arbetat som bildkonstnär men det var först när hon ställde ut det 24 meter långa broderiet ”Historja” på den prestigefyllda utställningen Documenta 14 i Kassel 2017, som hennes konst fick stor uppmärksamhet – både i Sverige och utomlands.

– Vi samiska kulturarbetare har verkligen visat nu vad vi vill med vårt sätt att jobba. Författare, filmare, teaterfolk och konstnärer kliver fram och det är väl det som har skett nu, säger Britta Marakatt–Labba.

Läs också: Hela listan: Här är alla sommarvärdar i Sommar i P1 2019

 ”Historja” är ett 24 meter långt broderi av Britta Marakatt–Labba
”Historja” är ett 24 meter långt broderi av Britta Marakatt–Labba FOTO: Lunds konsthall/Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt–Labbas sommarprat

I hennes sommarprat kommer lyssnarna att få följa med på en tidsresa från det att hon föddes till hur hon ser på samhället i dag.

– Det är viktigt för mig som bildkonstnär att jag kan jobba med dagsaktuella händelser. Det har förändrats mycket från det att jag var barn. Allting har gått så fort, nu har vi ett samhälle med mobiler och datorer, och i rennäringen använder vi drönare. Det är mycket som har förändrats, säger Britta Marakatt–Labba.

 ”Historja” ställdes ut på en av världens största konstutställningar, Documenta.
”Historja” ställdes ut på en av världens största konstutställningar, Documenta. FOTO: Lunds konsthall/Britta Marakatt-Labba

Nyfikenhet på folkgruppen

Bildkonsten beskriver hon som ett tyst språk som är upp till var och en att tolka. När hon nu ska sommarprata i P1 använder hon berättandet på ett annorlunda sätt.

– Jag jobbar med berättande bilder, nu får jag jobba med ord. Men det jag vill med mitt berättande är att lyssnare som sitter var som helst i vårt avlånga land ska bli mer nyfikna att lära känna oss som folkgrupp.

Britta Marakatt–Labba, 67

Född i Idivuoma och bosatt i Övre Soppero. Uppvuxen i en renskötarfamilj med nio syskon.

Verksam konstnär sedan 40 år med broderi med motiv från samernas historia, samtid och mytologi.

Britta Marakatt–Labba fick sitt internationella genomslag på konstutställningen Documenta i Tyskland med det 24 meter långa bildbroderiet ”Historja”.

Hon fick årets Stig Dagermanpris, är hedersdoktor vid Umeå universitet och har belönats med den kungliga medaljen Illis Quorum.

Britta Marakatt-Labbas Sommar i P1 sänds den 19 juli i Sveriges Radio.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen