Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 juli 2019

Sommar i P1 – Anne Sverdrup-Thygeson pratar om insekter

Boken ”Insekternas planet” har översatts till 23 språk och fått höga placeringar på internationella försäljningslistor.

– Folk är överlag bra på att snacka skit om insekterna, men de är faktiskt jätteviktiga, säger insektsforskaren Anne Sverdrup-Thygeson, som nu ska sommarprata i P1.

 Anne Sverdrup–Thygeson har fått sin bok ”Insekternas planet” översatt till 23 olika språk.
Anne Sverdrup–Thygeson har fått sin bok ”Insekternas planet” översatt till 23 olika språk. FOTO: Frida Jareteg

”Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan” – en faktabok som nog ingen hade kunnat tro skulle toppa bästsäljarlistorna internationellt. Men i en tid där vi nu pratar i termer av en global insektsdöd är ämnet viktigare än någonsin.

– Om du räknar alla växt– och djurarter som vi känner till så är 75 procent av dem insekter. Men ändå tänker vi sällan på dem. Vi lever våra liv alldeles utan att tänka på att dessa småkryp där ute faktiskt räddar våra liv litegrann varje dag, säger författaren Anne Sverdrup-Thygeson, som är professor i bevarandebiologi vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet (NMBU).

Läs också: Här är alla årets sommarpratare i Sommar i P1 2019

Beroende av insekterna

Anne Sverdrup-Thygeson hoppas att bilden av insekter ska förändras till det bättre.

– Vi är bra på att snacka om alla de plågsamma insekterna som egentligen är ganska få av totalen. De flesta insekterna är inte plågsamma överhuvudtaget och vi är helt beroende av dem. Vi hade inte haft en chans att bo på den här planeten om det inte vore för insekterna, säger hon.

Människan tar plats

På global skala har insekterna reducerats med nästan hälften de senaste 40 åren. Samtidigt har människorna på jorden fördubblats.

– Vi täcker så mycket av ytan med vår mänskliga variant av natur. Det blir inte riktigt plats till alla de andra arterna som insekterna är en stor del av.

Fascination för insekter

I sitt Sommar i P1 tänker Anne Sverdrup-Thygeson sprida positivitet om insekterna.

– Jag kommer prata om att de är viktiga, men också hur fascinerande de är och hur roliga de är. Det är många kopplingar vi inte tänker på i mötespunkten mellan vår värld och deras värld.

Låter gräsmattan bli blomsteräng

Anne Sverdrup-Thygesons bästa tips, förutom att börja prata gott om insekterna, är att göra om trädgården till en blomsteräng. Det har hon själv gjort på sin lilla trädgårdsyta på fyra kvadrat.

– Våra gröna gräsmattor är inte särskilt bra för den biologiska mångfalden. Med en blomsteräng kan man ta det mycket mer med ro, sätta sig i sin solstol eller hängmatta och slappna av medan hagen bara växer vilt och blir mycket bättre för den biologiska mångfalden.

Anne Sverdrup-Thygeson, 52

Född i Sarpsborg i Norge och bosatt i Lørenskog utanför Oslo.

Forskar bland annat på insekter i döda träd och har varit med och spridit mottot ”Död ved lever”.

Arbetar vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, NMBU, och är rådgivare åt Norska institutet för naturforskning, NINA.

Hennes bok ”Insekternas planet – om småkypen vi inte kan leva utan” har sålts till 23 länder och hon har tilldelats det norska Bonneviepriset för sin förmåga att sprida biologisk kunskap.

Anne Sverdrup-Thygesons Sommar i P1 sänds den 11 juli.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen