Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 november 2018

Nu har EU beslutat – det händer med sommartiden

Slopandet av sommartiden blir inte av som väntat. Efter ett utspel om att sommar- och vintertid skulle avskaffas redan nästa år meddelar EU nu att beslutet skjuts upp till 2021.

 Förslaget om slopad sommar- och vintertid har fått massiv kritik från en majoritet av EU-länderna, därför skjuts beslutet nu upp till år 2021.
Förslaget om slopad sommar- och vintertid har fått massiv kritik från en majoritet av EU-länderna, därför skjuts beslutet nu upp till år 2021. FOTO: iStock

I höstas fick vi beskedet av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att tidsomställningen skulle avskaffas redan nästa år. I en samrådsenkät på Internet hade nämligen 84 procent av de 4,6 miljoner EU-medborgare som deltog svarat att de ville skrota tidsomställningen.

Skjuts upp till 2021

Tanken var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet snarast, med en sista tidsomställning redan i mars nästa år.

Men förslaget har fått massiv kritik från en majoritet av EU-länderna, rapporterar Sveriges Radio. Man anser att det inte finns tillräckligt med underlag för att bedöma fördelarna med att slopa tidsomställningen. Därför skjuts beslutsfattandet nu upp till år 2021.

Läs också: Här är för- och nackdelarna med sommartid

Olika tidszoner

Förslaget var tidigare att länderna skulle få välja sin ”normaltid”. Det skulle i sin tur kunna bli riktigt rörigt, om inte grannländer följer samma linje. Inom EU finns redan tre tidszoner och det skulle kunna bli problematiskt framför allt inom handel och kommunikationer med oregelbundna tidsskillnader.

Läs också: Svenska bönder föredömen när EU stramar åt antibiotikalag

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen